Indyjska zupa z ciecierzycą, ziemniakami i kalafiorem
Prep time
Cook time
Total time
Aromatyczna zupa z indyjskimi przyprawami ( garam masala, kurkumą i imbirem) z ciecierzycą, ziemniakami i kalafiorem. Gęsta i rozgrzewająca
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
1 szklanka suchej ciecierzycy ( lub dwie puszki ugotowanej)
3 łyżki oliwy
1 cebula
½ łyżeczki imbiru w proszku
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka garam masala
2 litry rosołku (warzywny lub drobiowy)
3 ziemniaki
½ kalafiora
2 puszki pomidorów krojonych
sok z połowy limonki
sól, pieprz
opcjonalnie:1 papryczka chilli
natka pietruszki
Instructions
Ciecierzycę namoczyć na noc i ugotować następnego dnia – 2 godziny w niesolonej wodzie. Można ciecierzycę ugotować dzień wcześniej, lub oczywiście użyć ciecierzycy z puszki.
Cebulę posiekać na drobne kawałki.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i przesmażyć aż będzie lekko rumiana, dodać przyprawy i dobrze wymieszać.
Następnie dodać ciecierzycę, przemieszać i zalać rosołkiem, zagotować.
Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki, kalafior podzielić na różyczki – dodać do zupy.
Gotować aż ziemniaki zmiękną (kalafior powinien ugotować się wcześniej i lekko rozpaść, ja tak lubię ale jak chcecie mieć wyraźne kawałki kalafiora dajcie go 10 minut po dodaniu ziemniaków)
Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać pomidory i gotować kolejne 7-10 minut.
/3 zupy przełożyć do blendera i zmiksować, przelać z powrotem do zupy.
Doprawić solą, pieprzem, dodać sok z limonki i ewentualnie papryczkę chilli.
Podawać z natką pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/02/indyjska-zupa-z-ciecierzyca-ziemniakami-i-kalafiorem/