Kluski twarogowe z włoską kapustą duszoną w śmietanie
Prep time
Cook time
Total time
Kluski twarogowe z mąki orkiszowej w potrawce z włoskiej kapusty i pomidorków duszonych w śmietanie
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 5
Ingredients
KLUSKI
200 g twarogu (półtłusty)
1 duży ząbek czosnku
2 jajka
150 g mąki orkiszowej (może też być pszenna)
sól, pieprz
KAPUSTA:
2 łyżki oliwy
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
ok 700 g włoskiej kapusty
1 szklanka rosołku warzywnego
200 g pomidorków koktajlowych
200 g śmietany kwaśnej 18%
sól, pieprz
opcjonalnie: parmezan do posypania dania
Instructions
Kluski: do miski przecisnąć ząbek czosnku, dodać twaróg i rozdrobnić go dokładnie widelcem.
Do twarogu dodać jajko, sól i pieprz i dobrze wymieszać całość.
Dosypać mąkę i wymieszać widelcem a następnie ręką zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem żeby ciasto odpoczęło.
Przygotować kapustę: posiekać cebulę i czosnek.
Z kapusty wykroić głąb i twarde części, a liście drobno posiekać.
Pomidorki lekko nakroić na czubku, zalać wrzątkiem, chwilę odczekać, odlać wodę i z każdego pomidorka ściągnąć skórkę (ten etap można pominąć ale wtedy jedząc trzeba uważać na skórki i je wyciągać z talerza).
W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć a jak zacznie się rumienić dodać czosnek.
Po 1 minucie dodać posiekaną kapustę i całość przesmażyć mieszając ok 10 minut.
Kapustę zalać rosołkiem, gotować 25 minut.
W tym czasie przygotować kluski: ciasto podzielić na 4 części.
Na blacie wysypanym mąką rolować z każdej części długi wałek.
Każdy wałek pociąć na kawałki ok 1 cm.
W dużym garnku zagotować wodę, gotować kluski ( ja gotowałam w 2 partiach) – wrzucać do gorącej wody i czekać aż wypłyną, gotować jeszcze ok 3 minut i wyłowić. Kluski przełożyć na talerz.
Do kapusty dodać pomidorki, dusić pod przykryciem kolejne 5 minut.
Na koniec dodać śmietanę, sól i pieprz, do smaku dobrze wszystko wymieszać (nie gotować).
Do kapusty dodać kluski i wymieszać.
Podawać od razu – całość można posypać startym parmezanem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/02/kluski-twarogowe-z-wloska-kapusta-duszona-w-smietanie/