Kluski twarogowe z włoską kapustą duszoną w śmietanie
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kluski twarogowe z mąki orkiszowej w potrawce z włoskiej kapusty i pomidorków duszonych w śmietanie
Author:
Serves: 5
Ingredients
  • KLUSKI
  • 200 g twarogu (półtłusty)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 150 g mąki orkiszowej (może też być pszenna)
  • sól, pieprz
  • KAPUSTA:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok 700 g włoskiej kapusty
  • 1 szklanka rosołku warzywnego
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g śmietany kwaśnej 18%
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: parmezan do posypania dania
Instructions
  1. Kluski: do miski przecisnąć ząbek czosnku, dodać twaróg i rozdrobnić go dokładnie widelcem.
  2. Do twarogu dodać jajko, sól i pieprz i dobrze wymieszać całość.
  3. Dosypać mąkę i wymieszać widelcem a następnie ręką zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem żeby ciasto odpoczęło.
  4. Przygotować kapustę: posiekać cebulę i czosnek.
  5. Z kapusty wykroić głąb i twarde części, a liście drobno posiekać.
  6. Pomidorki lekko nakroić na czubku, zalać wrzątkiem, chwilę odczekać, odlać wodę i z każdego pomidorka ściągnąć skórkę (ten etap można pominąć ale wtedy jedząc trzeba uważać na skórki i je wyciągać z talerza).
  7. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć a jak zacznie się rumienić dodać czosnek.
  8. Po 1 minucie dodać posiekaną kapustę i całość przesmażyć mieszając ok 10 minut.
  9. Kapustę zalać rosołkiem, gotować 25 minut.
  10. W tym czasie przygotować kluski: ciasto podzielić na 4 części.
  11. Na blacie wysypanym mąką rolować z każdej części długi wałek.
  12. Każdy wałek pociąć na kawałki ok 1 cm.
  13. W dużym garnku zagotować wodę, gotować kluski ( ja gotowałam w 2 partiach) – wrzucać do gorącej wody i czekać aż wypłyną, gotować jeszcze ok 3 minut i wyłowić. Kluski przełożyć na talerz.
  14. Do kapusty dodać pomidorki, dusić pod przykryciem kolejne 5 minut.
  15. Na koniec dodać śmietanę, sól i pieprz, do smaku dobrze wszystko wymieszać (nie gotować).
  16. Do kapusty dodać kluski i wymieszać.
  17. Podawać od razu – całość można posypać startym parmezanem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/02/kluski-twarogowe-z-wloska-kapusta-duszona-w-smietanie/