Krem ze szparagów z jajkiem w koszulce i chrupiącym boczkiem
Prep time
Cook time
Total time
Zupa krem ze szparagów i białych warzyw - w wersji dorosłej z jajkiem w koszulce i chrupiącym boczkiem a w wersji dziecięcej z jajkiem ugotowanym w wodzie. Z podanych proporcji wychodzą 2 dorosłe porcje i dwie dziecięce.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
kawałek pora (biała część)
2 cebulki
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
pęczek białych szparagów
2 duże ziemniaki
litr wywaru warzywnego
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
W WERSJI DOROSŁEJ
2 jajka
100 gr boczku
suszone chilli pokruszone lub ostra papryka do posypania
W WERSJI DZIECIĘCEJ
kluseczki z 1 jajka na dwie porcje zupki
Instructions
Szparagi obrać i pozbawić zdrewniałych końców.
Cebulę, czosnek i pora posiekać.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, dodać posiekane warzywa i chwilę podsmażyć.
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i dodać do warzyw, podsmażyć ok 3 minut, zalać wszystko rosołkiem, dodać pokrojone na 3-4 części szparagi. Całość gotować aż warzywa będą miękkie ok 15-20 minut. Zmiksować.
Kilka łyżek zupy gorącej wymieszać w miseczce ze śmietaną, dodać do zupy, wymieszać, doprawić sokiem z cytryny solą i pieprzem.
Odlać dwie porcje zupy dziecięcej.
W garnku zagotować wodę. W miseczce rozbić jajko i wlewać cienkim strumieniem do gotującej się wody. Gotować około minuty, wyłowić i w razie jak jajko będzie zyt zbite posiekać dodatkowo na małe kawałki i dodać do zupki.
W wersji dorosłej podawać z jajkiem gotowanym w koszulce i podsmażonym na chrupko boczkiem.
Żeby zrobić jajko w koszulce: zagotować wodę, posolić i dodać łyżkę octu. Jajko wybić do miseczki. Przykręcić gaz pod wodą, zamieszać wodę, żeby zrobił się delikatny wir i wbić jajko. Gotować ok 3 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.
Na porcję zupy delikatnie położyć jajko, posypać pokruszonym boczkiem i papryką.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/05/zupa-krem-ze-szparagow-z-jajkiem-w-koszulce-i-chrupiacym-boczkiem/