Gofry gryczane
Author: www.cookingforemily.pl
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 szklanka jogurtu
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki oleju kokosowego
- Do miski przesypać mąkę, proszek, sodę, cynamon i cukier – wymieszać.
- Dodać jogurt, mleko, jajka i zmiksować.
- Olej kokosowy przełożyć do kubka, wstawić do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą i czekać aż się rozpuści.
- Przełożyć do miski, zmiksować całość.
- Odstawić na minimum pół godziny ( ja najczęściej robię ciasto wieczorem i rano piekę gofry).
- Maszynę do pieczenia gofrów nasmarować tłuszczem (np. olej koksowy).
- Gofry piec ok 6-7 minut.
- Podawać z ulubionymi dodatkami ( cukier puder, dżem, miód, syrop klonowy)
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/02/gofry-gryczane/
3.5.3208