Gofry gryczane
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zdrowsza i bezglutenowa wersja gofrów - z mąki gryczanej, z dodatkiem oleju kokosowego.
Author:
Ingredients
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki oleju kokosowego
Instructions
  1. Do miski przesypać mąkę, proszek, sodę, cynamon i cukier – wymieszać.
  2. Dodać jogurt, mleko, jajka i zmiksować.
  3. Olej kokosowy przełożyć do kubka, wstawić do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą i czekać aż się rozpuści.
  4. Przełożyć do miski, zmiksować całość.
  5. Odstawić na minimum pół godziny ( ja najczęściej robię ciasto wieczorem i rano piekę gofry).
  6. Maszynę do pieczenia gofrów nasmarować tłuszczem (np. olej koksowy).
  7. Gofry piec ok 6-7 minut.
  8. Podawać z ulubionymi dodatkami ( cukier puder, dżem, miód, syrop klonowy)
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/02/gofry-gryczane/