Makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Prosty i szybki w przygotowaniu makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym. Chrupkości dodaje mu posypka z podsmażonego z czosnkiem chleba.
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • ½ kalafiora
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 kromki chleba
  • 400 g makaronu
  • 200 g śmietany kwaśnej 18%
  • 1 żółtko
  • 1 garść parmezanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Instructions
  1. Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować w wodzie – 10 minut, odstawić do ostygnięcia.
  2. W czasie jak kalafior się będzie gotował przygotować posypkę – chleb zmiksować na okruszki.
  3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać pokrojony drobno ząbek czosnku, chwilę podsmażyć, dodać chleb i smażyć aż lekko zbrązowieje.
  4. Chleb i czosnek przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  5. Ugotować makaron, odlać ale zostawić ⅔ szklanki wody z gotowania makaronu.
  6. Kalafior posiekać na drobne kawałki i podsmażyć na dużej patelni na pozostałych 2 łyżkach oliwy. Kalafior smażyć ok 7-10 minut aż się zarumieni.
  7. W czasie jak kalafior się będzie smażył w misce wymieszać śmietanę, żółtko, sok z cytryny, parmezan, ¼ łyżeczki soli i pieprz. Dodać wodę z gotowania makaronu.
  8. Mieszankę wlać na patelnię do kalafiora, szybko wymieszać i dodać makaron. Wszystko dobrze wymieszać, w razie potrzeby dodać sól, pieprz lub więcej soku z cytryny.
  9. Podawać posypane chlebową kruszonką.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/03/makaron-z-kalafiorem-w-sosie-smietanowym/