Prosty i szybki w przygotowaniu makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym. Chrupkości dodaje mu posypka z podsmażonego z czosnkiem chleba.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
½ kalafiora
3 łyżki oliwy
1 duży ząbek czosnku
2 kromki chleba
400 g makaronu
200 g śmietany kwaśnej 18%
1 żółtko
1 garść parmezanu
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Instructions
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować w wodzie – 10 minut, odstawić do ostygnięcia.
W czasie jak kalafior się będzie gotował przygotować posypkę – chleb zmiksować na okruszki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać pokrojony drobno ząbek czosnku, chwilę podsmażyć, dodać chleb i smażyć aż lekko zbrązowieje.
Chleb i czosnek przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Ugotować makaron, odlać ale zostawić ⅔ szklanki wody z gotowania makaronu.
Kalafior posiekać na drobne kawałki i podsmażyć na dużej patelni na pozostałych 2 łyżkach oliwy. Kalafior smażyć ok 7-10 minut aż się zarumieni.
W czasie jak kalafior się będzie smażył w misce wymieszać śmietanę, żółtko, sok z cytryny, parmezan, ¼ łyżeczki soli i pieprz. Dodać wodę z gotowania makaronu.
Mieszankę wlać na patelnię do kalafiora, szybko wymieszać i dodać makaron. Wszystko dobrze wymieszać, w razie potrzeby dodać sól, pieprz lub więcej soku z cytryny.
Podawać posypane chlebową kruszonką.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/03/makaron-z-kalafiorem-w-sosie-smietanowym/