Kokosowy pudding chia z bananem i karmelizowanym ananasem
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 2
- 250 ml mleka kokosowego
- 1.5-2 banany (zależy od wielkości)
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka syropu z agawy ( można zastąpić innym słodzikiem miód, syrop klonowy etc)
- 3 plastry ananasa (grubość ok 1.5 cm)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżka nasion sezamu
- Mleko kokosowe zmiksować z bananem i syropem z agawy, dodać nasiona chia, wymieszać i odstawić na pół godziny.
- Przygotować ananasa - obrać go i pozbawić twardego środka, pokroić w kawałki.
- Na patelni rozpuścić olej kokosowy, dodać cukier i wymieszać, dodać ananasa i mieszając podsmażyć go ( ok 5-7 minut) aż zmięknie i się zarumieni.
- Ananasa odstawić do ostygnięcia.
- Pudding przełożyć do szklanek lub miseczek, wyłożyć ananasa.
- Na suchej patelni uprażyć sezam ( 1-2 minuty, mieszając aż lekko zbrązowieje) - posypać sezamem deser.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/03/kokosowy-pudding-chia-z-bananem-i-karmelizowanym-ananasem/
3.5.3208