Zapiekana owsianka z marchewką, jabłkiem i żurawiną
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zapiekana owsianka śniadaniowa z jabłkami, marchewką i żurawiną. Ciepłe zdrowe i pożywne śniadanie. Najlepsza z porcją naturalnego jogurtu.
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka płatków orkiszowych (można zastąpić owsianymi)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¾ łyżeczki imbiru
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 marchewki
  • duże jabłko
  • 2 i ½ szklanki mleka (u mnie owsiane)
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • garść żurawin albo rodzynek
  • opcjonalnie garść orzechów włoskich poszatkowanych
  • kawałek masła do wysmarowania formy
Instructions
  1. Płatki wymieszać z cynamonem, imbirem, solą i proszkiem do pieczenia.
  2. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce ( marchewka na drobnych oczkach, jabłko na grubych) i wymieszać z mlekiem i syropem z agawy.
  3. Do mokrych składników przesypać suche i dobrze wymieszać. Dodać żurawinę i rozdrobnione orzechy.
  4. Przełożyć do formy nasmarowanej masłem.
  5. Piec 35-40 minut w 180 stopniach.
  6. Owsiankę można przygotować wieczorem i wstawić przygotowaną do pieczenia w formie do lodówki. Rano wstawić do piekarnika – wystarczy wtedy piec 25-30 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/03/zapiekana-owsianka-z-marchewka-jablkiem-i-zurawina/