Domowy syrop daktylowy - prosty w wykonaniu a efekt olśniewający
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
400 g daktyli- warto unikać twardych najtańszych daktyli z widoczną białą skórką, najlepsze będą miękkie i lepiące ( idealnie ekologiczne)
3 szklanki wody
Instructions
Daktyle zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok 15 minut.
Ręcznym blenderem lekko zmiksować daktyle ( ale nie na papkę, zrobić to przez kilka sekund).
Odstawić do ostygnięcia.
Sitko wyłożyć gazą, ustawić na garnku i wyłożyć na nie przestygnięte daktyle.
Łyżką mieszać papkę daktylową, żeby jak najwięcej płyny przeciekło do garnka.
Jak na sitku zostanie tylko gęsta masa daktylowa, zwinąć rogi gazy tworząc bombkę i bardzo dokładnie odcisnąć cały płyn z daktyli- dociskając i ugniatając bardzo dokładnie, kilka minut nawet.
Daktyle odłożyć do pojemnika ( można je wykorzystać do zrobienia ciasteczek).
Garnek z wyciśniętym sokiem z daktyli ustawić na ogniu i gotować aż połowa płynu odparuje.
Powinien zostać gęsty syrop daktylowy - aczkolwiek uważajcie żeby nie był za gęsty , bo syrop w miarę stygnięcia będzie jeszcze bardziej gęstniał.
Ostygnięty syrop przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/03/domowy-syrop-daktylowy/