Polędwiczka wieprzowa z jabłkami zapiekana pod serowym ciastem
Prep time
Cook time
Total time
Danie na okazje- polędwiczka wieprzowa z jabłkami zapiekana pod chrupiącym, serowym ciastem. Danie pracochłonne ale efektowne,
Author: www.cookingforemliy.pl
Ingredients
CIASTO:
230 g mąki
½ łyżeczka soli
120 g masła
50 sera żółtego
2-3 łyżki wody
1 żółtko do posmarowania ciasta
ŚRODEK:
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 cebula
1 por
2 ząbki czosnku
1 spora polędwiczka wieprzowa (700-800 g)
2 jabłka dobre do pieczenia ( np szara reneta)
2 łyżki mąki
200 ml cydru
1 łyżka francuskiej musztardy z ziarnami
10 ml śmietany kwaśnej 18%
150 ml wywaru ( warzywny albo drobiowy)
sól, pieprz
Instructions
Przygotować ciasto: makę i sól wsypać do miski, przemieszać i dodać pokrojone w kostkę masło. Rękami wyrobić na kruszonkę.
Do ciasta dodać ser starty na drobnej tarce i wymieszać.
Dodać wodę i wyrobić ciasto.
Przełożyć do torebki foliowej i odstawić do lodówki.
Przygotować środek: cebulę i pora pokroić w kawałki, czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła – wrzucić cebulę i pora i podsmażyć 5 minut, mieszając.
Następnie dodać czosnek i smażyć kolejne 2 minuty. Całość przełożyć do miski.
Mięso pokroić w kawałki. Na patelni, na której smażyły się warzywa włożyć mięso i smażyć aż się zarumieni. Jak macie małą patelnię można podzielić na 2 tury. Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Przełożyć do miski do warzyw.
Jabłko obrać i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać masło i dodać jabłka – przesmażyć na rumiano i przełożyć do mięsa i warzyw. Miskę najlepiej przestawić w chłodne miejsce ( idealnie na balkon w zimie:) bo całość musi się schłodzić.
Na patelnię (cały czas bez mycia) wlać cydr i mieszając czekać aż się połowa odparuje, następnie włożyć musztardę, śmietanę i wlać rosołek. Całość mieszając doprowadzic do wrzenia. Posolić i popieprzyć do smaku. Odstawić do przestygnięcia.
Do warzyw i mięsa dodać makę i całość przemieszać. Zalać sosem, wymieszać i przełożyć do formy do zapiekania – taka wielkość formy, żeby nic nie wystawało.
Ciasto rozwałkować na wielkość formy. Przełożyć na formę do zapiekania (uwaga: nie kłaść jak nadzienie nie będzie przestygnięte bo inaczej ciasto popłynie), docisnąć do brzegów i odciać nadwyżkę ciasta.
Z ciasta które odkroimy, po ponownym rozwałkowaniu wyciąć ozdoby ( jabłka, listki etc) i położyć na wierzchu. Całość pozmarować rozkłóconym żółtkiem.
Wierzch ciasta ponacinać w kilku miejscach nożem ( zrobić małe krzyżyki czubkiem noża).
Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/03/poledwiczka-wieprzowa-z-jablkami-zapiekana-pod-serowym-ciastem/