Polędwiczka wieprzowa z jabłkami zapiekana pod serowym ciastem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Danie na okazje- polędwiczka wieprzowa z jabłkami zapiekana pod chrupiącym, serowym ciastem. Danie pracochłonne ale efektowne,
Author:
Ingredients
  • CIASTO:
  • 230 g mąki
  • ½ łyżeczka soli
  • 120 g masła
  • 50 sera żółtego
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta
  • ŚRODEK:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 spora polędwiczka wieprzowa (700-800 g)
  • 2 jabłka dobre do pieczenia ( np szara reneta)
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml cydru
  • 1 łyżka francuskiej musztardy z ziarnami
  • 10 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 150 ml wywaru ( warzywny albo drobiowy)
  • sól, pieprz
Instructions
  1. Przygotować ciasto: makę i sól wsypać do miski, przemieszać i dodać pokrojone w kostkę masło. Rękami wyrobić na kruszonkę.
  2. Do ciasta dodać ser starty na drobnej tarce i wymieszać.
  3. Dodać wodę i wyrobić ciasto.
  4. Przełożyć do torebki foliowej i odstawić do lodówki.
  5. Przygotować środek: cebulę i pora pokroić w kawałki, czosnek posiekać.
  6. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła – wrzucić cebulę i pora i podsmażyć 5 minut, mieszając.
  7. Następnie dodać czosnek i smażyć kolejne 2 minuty. Całość przełożyć do miski.
  8. Mięso pokroić w kawałki. Na patelni, na której smażyły się warzywa włożyć mięso i smażyć aż się zarumieni. Jak macie małą patelnię można podzielić na 2 tury. Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Przełożyć do miski do warzyw.
  9. Jabłko obrać i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać masło i dodać jabłka – przesmażyć na rumiano i przełożyć do mięsa i warzyw. Miskę najlepiej przestawić w chłodne miejsce ( idealnie na balkon w zimie:) bo całość musi się schłodzić.
  10. Na patelnię (cały czas bez mycia) wlać cydr i mieszając czekać aż się połowa odparuje, następnie włożyć musztardę, śmietanę i wlać rosołek. Całość mieszając doprowadzic do wrzenia. Posolić i popieprzyć do smaku. Odstawić do przestygnięcia.
  11. Do warzyw i mięsa dodać makę i całość przemieszać. Zalać sosem, wymieszać i przełożyć do formy do zapiekania – taka wielkość formy, żeby nic nie wystawało.
  12. Ciasto rozwałkować na wielkość formy. Przełożyć na formę do zapiekania (uwaga: nie kłaść jak nadzienie nie będzie przestygnięte bo inaczej ciasto popłynie), docisnąć do brzegów i odciać nadwyżkę ciasta.
  13. Z ciasta które odkroimy, po ponownym rozwałkowaniu wyciąć ozdoby ( jabłka, listki etc) i położyć na wierzchu. Całość pozmarować rozkłóconym żółtkiem.
  14. Wierzch ciasta ponacinać w kilku miejscach nożem ( zrobić małe krzyżyki czubkiem noża).
  15. Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/03/poledwiczka-wieprzowa-z-jablkami-zapiekana-pod-serowym-ciastem/