Owsianka z bananami, masłem orzechowym i syropem daktylowym
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Serves: 6
Ingredients
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ⅓ łyżeczki kurkumy
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka syropu z agawy (albo 1 łyżka miodu)
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 1 duży banan
  • do podania; mleko (u mnie migdałowe), banany i syrop daktylowy
Instructions
  1. Płatki owsiane zalać wodą kilka cm nad powierzchnię płatków, przemieszać i wyłowić wszystkie łuski, które powinny się unosić na powierzchni wody.
  2. Wodę zlać a płatki zalać nową wodą (ok 1-2 cm nad płatkami).
  3. Gotować ok 10 minut, mieszając płatki żeby nie przywarły, w razie potrzeby dodać trochę wody, owsianka powinna być gęsta ale nie za gęsta, tak żeby dobrze się mieszała.
  4. Banana pokroić w półplasterki.
  5. Dodać przyprawy, syrop z agawy, masło orzechowe i banana, dobrze wszystko wymieszać i gotować kolejne 3-5 minut.
  6. W misce ( albo jeszcze w garnku) wymieszać z mlekiem do uzyskania ulubionej konsystencji.
  7. Podawać z pokrojonym, świeżym bananem i syropem daktylowy.
  8. Owsiankę można przechowywać w lodówce do 3 dni, żeby potem mieć szybkie śniadanie. Ja ją miksuję z mlekiem i lekko podgrzewam rano i mam śniadanie w 3 minuty.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/03/owsianka-z-bananami-maslem-orzechowym-i-syropem-daktylowym/