Owsianka z bananami, masłem orzechowym i syropem daktylowym
Prep time
Cook time
Total time
Serves: 6
Ingredients
2 szklanki płatków owsianych
⅓ łyżeczki kurkumy
⅓ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
1 łyżka syropu z agawy (albo 1 łyżka miodu)
2 czubate łyżki masła orzechowego
1 duży banan
do podania; mleko (u mnie migdałowe), banany i syrop daktylowy
Instructions
Płatki owsiane zalać wodą kilka cm nad powierzchnię płatków, przemieszać i wyłowić wszystkie łuski, które powinny się unosić na powierzchni wody.
Wodę zlać a płatki zalać nową wodą (ok 1-2 cm nad płatkami).
Gotować ok 10 minut, mieszając płatki żeby nie przywarły, w razie potrzeby dodać trochę wody, owsianka powinna być gęsta ale nie za gęsta, tak żeby dobrze się mieszała.
Banana pokroić w półplasterki.
Dodać przyprawy, syrop z agawy, masło orzechowe i banana, dobrze wszystko wymieszać i gotować kolejne 3-5 minut.
W misce ( albo jeszcze w garnku) wymieszać z mlekiem do uzyskania ulubionej konsystencji.
Podawać z pokrojonym, świeżym bananem i syropem daktylowy.
Owsiankę można przechowywać w lodówce do 3 dni, żeby potem mieć szybkie śniadanie. Ja ją miksuję z mlekiem i lekko podgrzewam rano i mam śniadanie w 3 minuty.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/03/owsianka-z-bananami-maslem-orzechowym-i-syropem-daktylowym/