Proste wegetariańskie danie na obiad. Szpinak można zastąpić też jarmużem lub boćwiną. Dwie dorosłe porcje obiadowe i dwie dziecięce.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
2 torebki brązowego ryżu (200g)
2 torebki brązowego ryżu (200g)
1 cebula
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
3 łyżki oliwy
200 g szpinaku
200 g szpinaku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu sojowego
sok z ½ limonki lub 2 łyżki soku z cytryny
sok z ½ limonki lub 2 łyżki soku z cytryny
3 jajka
3 jajka
2 łyżka posiekanego szczypiorku
Instructions
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić ( najlepiej zrobić to dnia poprzedniego).
Cebulę pokroić drobno, czosnek posiekać. Szpinak umyć, obsuszyć i posiekać na drobniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu 5 minut, dodać czonek i smażyć kolejne 3 minut.
Dodać ryż i chwilkę podsmażyć, dodać posiekany szpinak i przesmażyć mieszając od czasu do czasu, aż szpinak i ryż się dobrze wymieszają a szpinak straci na objętości.
Szpinak można zastąpić boćwiną albo jarmużem – ale wtedy należy liście trochę podgotować wcześniej w wodzie, odcisnąć i drobno posiekać.
Dodać sos sojowy i sok z cytryny, dobrze wymieszać.
Odłożyć ⅔ ryżu. Pozostałą ⅓ zostawić na patelni -to będzie porcja dla dziecka ( 2 porcje obiadowe) do której należy wbić jajko, wymieszać i chwilę podsmażyć aż się jajko zetnie. Podawać ze szczypiorkiem
Pozostałe ⅔ ryżu podzielić na 2 porcje. Podawać z jajkiem sadzonym i posypane szczypiorkiem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/05/smazony-ryz-ze-szpinakiem-i-jajkiem/