Pascha wielkanocna, najlepsza
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Najlepsza pascha wielkanocna, delikatna rozpływająca się w ustach z mieszanki twarogu i własnoręcznie robionego twarożku z wanilią.
Author:
Ingredients
  • 1 litr tłustego mleka
  • ½ kg tłustego twarogu dokładnie zmielonego ( ja używam takiego w wiaderku, najlepiej sprawdza się Piątnica)
  • 500 ml kwaśnej tłustej śmietany (najlepiej 22%)
  • 200 gr masła
  • 1 jajko i 3 żółtka
  • 1 i ½ szklanki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • duża garść migdałów
  • duża garść orzechów włoskich
Instructions
  1. Orzechy i migdały zalać wrzątkiem i zostawić na ½ h. Następnie za pomocą małego ostrego nożyka obrać migdały i orzechy ze skórki. Czynność ta jest próbą cierpliwości ale postarajcie się obierając orzechy osiągnąć zen i cieszyć się slow życiem;) Obrane orzechy i migdały posiekać acz nie bardzo drobno.
  2. Gdy orzechy się moczą do garnka wlać mleko, dodać 1 szklankę cukru pudru i rozkrojoną wanilię - doprowadzić do wrzenia.
  3. Odstawić mleko na pół godziny nie wyjmując wanilii, żeby mleko przeszło jej aromatem. Następnie wyjąć laskę, nożykiem wydłubać z niej nasionka i dodać z powrotem do mleka.
  4. Śmietanę zmiksować z jajkami.
  5. Mleko z cukrem i wanilią doprowadzić ponownie do wrzenia i dodać do nich masę śmietanowo-jajeczną, zmniejszyć ogień i gotować całość ( nie mieszając) na wolnym ogniu. Jak całość zacznie się warzyć, delikatnie przemieszać i gotować dalej aż z masy powstanie gęsty twaróg. Zestawić z ognia.
  6. Sitko wyłożyć gazę i wylać masę do odsączenia. Zostawić na sitku do całkowitego odsączenia i wystudzenia.
  7. Do większej miski przełożyć masło i pozostałe ½ szklanki cukru – utrzeć na białą masę, potem stopniowo dodawać na przemian oba rodzaje twarogu, cały czas miksując.
  8. Jak masa będzie jednolita wmieszać do niej orzechy.
  9. Miskę wyłożyć świeżą gazą i wyłożyć do niej twaróg. Brzegi gazy złożyć na wierzch i całość przykryć talerzykiem wielkości miski ( tak żeby dociskał twaróg) ja na wierzchu kładę jeszcze coś ciężkiego – np wypełniony słoik. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na noc.
  10. Przed podaniem zdjąć talerz dociskający, brzegi gazy odkryć, do miski przyłożyć talerz, odwrócić miskę, żeby talerz był na spodzie i wyłożyć całość na talerz. Zdjąć gazę i udekorować paschę zgodnie z własną fantazją.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/03/pascha-wielkanocna-najlepsza/