Zupa ze słodkich ziemniaków i soczewicy z avo-kolendrowym sosem
Prep time
Cook time
Total time
Rozgrzewająca zupa ze słodkich ziemniaków i soczewicy z dodatkiem rześkiego sosu na bazie avocado i jogurtu z kolendrą i limonką
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
ZUPA:
1 duża cebula
3 łyżki oliwy/oleju kokosowego
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
po ½ łyżeczki: kolendry mielonej, kurkumy, słodkiej i ostrej papryki
2 litry wywaru warzywnego
1 i ½ szklanki soczewicy
2 słodkie ziemniaki
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki przecieru pomidorowego.
2 łyżki soku z limonki
sól, pieprz do smaku
Avo-kolendrowy SOS:
1 miękkie avocado
2 łyżki soku z limonki
garść kolendry
4 łyżki jogurty naturalnego
trochę wody
sól
Instructions
Cebulę pokroić na drobne kawałki.
Słodkie ziemniaki posiekać w kosteczkę.
Soczewicę przepłukać na sitku.
W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.
Jak cebula będzie miękka dodać przyprawy i wszystko dobrze zmieszać, chwilę podsmażyć cebulę z przyprawami i dodać do niej wywar warzywny.
Do zupy dodać soczewicę, gotować 5 minut i dodać ziemniaki.
Całość gotować aż ziemniaki zmiękną ( ok 15 minut). Dodać pomidory i przecier i gotować kolejne 5 minut.
Zupę doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
W mikserze umieścić wszystkie składniki na sos, dodać 2-3 łyżki wody i zmiksować na gładki sos przypominający gęstością śmietanę ( w razie potrzeby dodać więcej wody).
Podawać zupę z sosem na wierzchu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/03/zupa-ze-slodkich-ziemniakow-i-soczewicy-z-avo-kolendrowym-sosem/