Zupa ze słodkich ziemniaków i soczewicy z avo-kolendrowym sosem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Rozgrzewająca zupa ze słodkich ziemniaków i soczewicy z dodatkiem rześkiego sosu na bazie avocado i jogurtu z kolendrą i limonką
Author:
Ingredients
  • ZUPA:
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy/oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • po ½ łyżeczki: kolendry mielonej, kurkumy, słodkiej i ostrej papryki
  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 1 i ½ szklanki soczewicy
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego.
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól, pieprz do smaku
  • Avo-kolendrowy SOS:
  • 1 miękkie avocado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • garść kolendry
  • 4 łyżki jogurty naturalnego
  • trochę wody
  • sól
Instructions
  1. Cebulę pokroić na drobne kawałki.
  2. Słodkie ziemniaki posiekać w kosteczkę.
  3. Soczewicę przepłukać na sitku.
  4. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.
  5. Jak cebula będzie miękka dodać przyprawy i wszystko dobrze zmieszać, chwilę podsmażyć cebulę z przyprawami i dodać do niej wywar warzywny.
  6. Do zupy dodać soczewicę, gotować 5 minut i dodać ziemniaki.
  7. Całość gotować aż ziemniaki zmiękną ( ok 15 minut). Dodać pomidory i przecier i gotować kolejne 5 minut.
  8. Zupę doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  9. W mikserze umieścić wszystkie składniki na sos, dodać 2-3 łyżki wody i zmiksować na gładki sos przypominający gęstością śmietanę ( w razie potrzeby dodać więcej wody).
  10. Podawać zupę z sosem na wierzchu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/03/zupa-ze-slodkich-ziemniakow-i-soczewicy-z-avo-kolendrowym-sosem/