Kruche ciastka z figami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Ciastka kruche z mąki orkiszowej i płatków owsianych z figowym nadzieniem.
Author:
Ingredients
  • CIASTO
  • ¾ szklanki płatków oswianych
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 2 małe jajka
  • NADZIENIE
  • 200 g fig suszonych
  • 3-4 miękkie daktyle
  • skórka z ¼ pomarańczy
  • sok z niecałej połowy pomarańczy
  • 1 i ½ łyżki miodu
  • szczypta cynamonu
Instructions
  1. Przygotować ciasto: zmiksować płatki owsiane na mąkę.
  2. W misce wymieszać zmiksowane płatki, mąkę orkiszową i proszek do pieczenia.
  3. Do mieszanki dodać pokrojone masło i wyrobić palcami na kruszonkę.
  4. Dodać jajka i wyrobić ciasto. Jeżeli będzie się zbyt kleiło podsypać lekko mąką i szybko zagnieść.
  5. Ciasto odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
  6. Przygotować nadzienie- w robocie kuchennym umieścić wszystkie składniki nadzienia i zmiksować na gładką masę.
  7. Ciasto rozwałkować w podłużny prostokąt, pociąć ciasto na kawałki ok 5 centymetrowe w szerokości ( długość jak wyjdzie).
  8. Na środku każdego paska ciasta, za pomocą rękawa cukierniczego wyłożyć wzdłuż nadzienie. Jak nie macie takiego rękawa to można próbować poradzić sobie z torebką foliową z wyciętą dziurką aczkolwiek nadzienie jest dość lepkie i gęste więc może być to kłopotliwe.
  9. Brzegi ciasta założyć na zakładkę, przewrócić miejscem łączenia do dołu i spłaszczyć lekko każdy wałek, dociskając sklejone brzegi pod spodem.
  10. Pokroić w 3-4 cm kawałki,
  11. Piec 15 minut w 180 stopniach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/04/kruche-ciastka-z-figami/