Uniwersalne ciasto owocowe
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Uniwersalne ciasto, do którego można dodać wszystkie sezonowe owoce. Rabarbar, truskawki, jabłka, gruszki czy maliny. Wierzch można wykończyć kruszonką lub po upieczeniu po prostu posypać cukrem pudrem. Do wersji z jabłkami i śliwkami świetnie pasuje cynamon.
Author:
Ingredients
  • 1 masło roślinne (250 g)
  • 1 i ⅓ szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • opcjonalnie 1 łyżka gęstej śmietany
  • owoce sezonowe pokrojone na kawałki (rabarbar, truskawki, morele, jabłka, gruszki, maliny, śliwki)
  • łyżka cukru
  • opcjonalnie cynamon
  • KRUSZONKA (opcjonalnie)
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • LUB CUKIER PUDER DO POSYPANIA
Instructions
  1. W misie miksera umieścić masło i cukier, miksować ok 5 minut na wysokich obrotach, zbierając masło ze ścianek miski łyżką.
  2. W misce wymieszać przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać.
  3. Do masła dodać jedno jajko, miksować ok 1 minuty aż się dobrze połączą składniki, potem dodać 2 łyżki mieszanki z mąką i znów miksować koło minuty.
  4. Czynność powtarzać aż wybijemy wszystkie jajka, co jakiś czas zbierając ciasto ze ścianek miski, żeby się wszystko dobrze wymieszało. Na koniec dodać resztę mąki i miksować ok 2 minut. Masa powinna być jasna i puszysta. Jeżeli będzie zbyt gęsta ( to wtedy jak mieliście małe jajka) dodać łyżkę śmietany.
  5. Wyłożyć na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Pokroić owoce na małe kawałki. Ma być ich tyle, żeby przykryć wierzch ciasta tak by pozostały lekkie prześwity. Jeżeli jest to rabarbar to obrać. Owoce wymieszać z łyżką cukru. Wyłożyć na ciasto.
  7. Uwaga: raczej nie uda się zrobić ciasta z samymi truskawkami bo mają za dużo soku i ciasto może opaść. Jeżeli chcę dodać truskawki to mieszam je z rabarbarem w proporcji 3:1.
  8. Można wierzch posypać kruszonką (wtedy trzeba rozgnieść w palcach wszystkie składniki kruszonki aż powstaną grudki).
  9. Piec ok 50 minut w 180 stopniach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/06/sabat-matek-i-uniwersalne-ciasto-owocowe-mojej-mamy/