Zupa pomidorowa z pieczoną papryką i ryżem w 2 wersjach: dziecięcej i dorosłej
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zupa pomidorowa z pieczoną papryką i ryżem w 2 wersjach: dziecięcej i dorosłej z dodatkiem ostrego kolendrowego sosu
Author:
Ingredients
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 papryki czerwone
  • 100 g ryżu
  • 3 puszki pomidorów w zalewie ( krojone albo całe)
  • sok z limonki
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • >>>w wersji dorosłej
  • 30 ml jogurtu naturalnego
  • garść ziół ( przede wszystkim kolendra, dodatkowo szczypiorek i/albo mięta i/albo natka pietruszki)
  • łyżeczka ostrego sosu ( tabasco albo tajski chilli)
  • skórka z ½ limonki
Instructions
  1. Z papryk wykroić ogonek robiąc a papryce okrągły otwór, wytrząsnąć z wnętrza pestki. Ułożyć paprykę na blasze wyłożonej folią alumieniową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni z funkcją grillowania. Opiec paprykę z każdej strony aż popęka i lekko sczernieje. Wyjąć papryki z piekarnika i gorące przełożyć do szczelnej torebki foliowej albo zamykanego pojemnika plastikowego. Odstawić do przestygnięcia.
  2. Obrać i pokroić cebulę, można sobie pozwolić w krojeniu na niedbałość bo i tak wszystko zostanie potem zmielone. Posiekać czosnek.
  3. W garnku na oliwie podsmażyć cebulę aż się lekko zarumieni, dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę i dodać ryż. Prażyć ryż przez ok 2 minuty często mieszając. Zalać wszystko 400 ml wody i gotować 5 minut. Dodać pomidory i gotować kolejne 15 minut. Zestawić z ognia.
  4. Obrać paprykę ze skórki, dodać do garnka. Dodać też trochę kolendry i jak używamy natki pietruszki i zmiksować całość na gładki krem. Dodać sok z limonki.
  5. Tu się kończy etap dziecięcy.Jeżeli używacie soli w daniach dla dziecka to można trochę posolić. Odlać część do oddzielnego pojemnika.
  6. Resztę zupy doprawić solą i pieprzem.
  7. Do malaksera wlać jogurt, dodać zioła, skórę z limonki oraz ostry sos i posolić. Zmiksować.
  8. Wersję dorosłą podawać z kilkoma łyżkami ziołowego jogurtu na wierzchu i opcjonalnie kilkoma kroplami oliwy.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/04/zupa-pomidorowa-pieczona-papryka/