Proste i szybkie danie na obiad dla dziecka. Kluseczki szpinakowe z kaszą manną. Dla dziecka powyżej 12 mca życia. Z podanych składników wychodzą 3 porcje
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 3
Ingredients
50 g kaszki manny (to ok 6 płaskich łyżek)
2 jajka,
1 i ½ łyżki masła,
3 łyżki mąki,
2 garście szpinaku ( można użyć mrożony, ok 2 łyżek)
łyżka startego parmezanu
łyżeczka soku z cytryny
sól
do podania ½ pomidora na porcję
Instructions
Szpinak umyć, osuszyć.
W małym garnku rozgrzać ½ łyżki masła, dodać szpinak i gotować mieszając aż straci objętość i wyparują resztki wody. Wodę można też odlać z garnka jak będzie jej za dużo.
Szpinak zmiksować, wymieszać z pozostałą łyżką masła. Odstawić
Jeżeli używacie szpinaku mrożonego to należy dokładnie odcisnąć z niego wodę po rozmrożeniu (lub odparować na suchej patelni).
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka przełożyć do miski, dodać masło i zmiksować.
Dodać kaszę manną, mąkę, szpinak, parmezan i sól. Masę zmieszać dokładnie łyżką.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać połowę do masy szpinakowej i wymieszać, włożyć resztę i ponownie dokładnie wymieszać.
W garnku zagotować wodę. Nabierać masę na małą łyżeczkę i pomagając sobie drugą łyżeczką wkładać kluseczki do wody. Po wykorzystaniu ½ masy, poczekać aż kluski wypłyną na wierzch i od tego czasu gotować ok 3-4 minut. Położyć na durszlak żeby odciekła woda.
Ugotować kolejną partie klusek.
Podawać z pokrojonym drobno pomidorkiem gdy są ciepłe.
Następnego dnia kluseczki odsmażyć na maśle – tuż przed końcem smażenia można na patelnię dorzucić pomidora, żeby się delikatnie podsmażył.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/06/kluseczki-szpinakowe-kasza-manna/