Kluseczki szpinakowe z kaszą manną
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Proste i szybkie danie na obiad dla dziecka. Kluseczki szpinakowe z kaszą manną. Dla dziecka powyżej 12 mca życia. Z podanych składników wychodzą 3 porcje
Author:
Serves: 3
Ingredients
  • 50 g kaszki manny (to ok 6 płaskich łyżek)
  • 2 jajka,
  • 1 i ½ łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 garście szpinaku ( można użyć mrożony, ok 2 łyżek)
  • łyżka startego parmezanu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • do podania ½ pomidora na porcję
Instructions
  1. Szpinak umyć, osuszyć.
  2. W małym garnku rozgrzać ½ łyżki masła, dodać szpinak i gotować mieszając aż straci objętość i wyparują resztki wody. Wodę można też odlać z garnka jak będzie jej za dużo.
  3. Szpinak zmiksować, wymieszać z pozostałą łyżką masła. Odstawić
  4. Jeżeli używacie szpinaku mrożonego to należy dokładnie odcisnąć z niego wodę po rozmrożeniu (lub odparować na suchej patelni).
  5. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka przełożyć do miski, dodać masło i zmiksować.
  6. Dodać kaszę manną, mąkę, szpinak, parmezan i sól. Masę zmieszać dokładnie łyżką.
  7. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać połowę do masy szpinakowej i wymieszać, włożyć resztę i ponownie dokładnie wymieszać.
  8. W garnku zagotować wodę. Nabierać masę na małą łyżeczkę i pomagając sobie drugą łyżeczką wkładać kluseczki do wody. Po wykorzystaniu ½ masy, poczekać aż kluski wypłyną na wierzch i od tego czasu gotować ok 3-4 minut. Położyć na durszlak żeby odciekła woda.
  9. Ugotować kolejną partie klusek.
  10. Podawać z pokrojonym drobno pomidorkiem gdy są ciepłe.
  11. Następnego dnia kluseczki odsmażyć na maśle – tuż przed końcem smażenia można na patelnię dorzucić pomidora, żeby się delikatnie podsmażył.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/06/kluseczki-szpinakowe-kasza-manna/