Kotleciki z łososiem, kaszą quinoa i jarmużem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kotleciki z łososiem i kaszą quinoa z dodatkiem jarmużu. Podane z jogurtowym sosem
Author:
Ingredients
  • ½ szklanki suchej kaszy quinoa
  • 350 g łososia
  • 100 g jarmużu
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • po sporej szczypcie: słodkiej papryki, pieprzu cayenne,
  • sól
  • do podania: jogurt ze szczypiorkiem kolendrą i sokiem z cytryny albo tzatziki, limonka
Instructions
  1. Kaszę quinoa ugotować i przestudzić.
  2. Jarmuż umyć, pozbawić twardych łodyg i ugotować 10 minut na parze ( można też w wodzie), odstawić do przestygnięcia a następnie dobrze odcisnąć z wody i posiekać na drobne kawałki.
  3. Łososia obrać ze skóry i pozbawić ości. Podzielić go na pół.
  4. Połowę łososia zmiksować razem z jajkiem na gładką masę.
  5. Resztę łososia posiekać w drobną kostkę.
  6. W misce umieścić kaszę, łososia, posiekany szczypiorek, sok z cytryny i przyprawy.
  7. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać ( najlepiej ręką).
  8. Odstawić na godzinę do lodówki.
  9. Z masy formować zwarte, płaskie kotleciki i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
  10. Podawać z sosem jogurtowym i limonką.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/04/kotleciki-z-lososiem-kasza-quinoa-i-jarmuzem/