Kotleciki z łososiem i kaszą quinoa z dodatkiem jarmużu. Podane z jogurtowym sosem
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
½ szklanki suchej kaszy quinoa
350 g łososia
100 g jarmużu
pęczek szczypiorku
2 łyżki musztardy dijon
1 duże jajko
1 łyżka soku z cytryny
po sporej szczypcie: słodkiej papryki, pieprzu cayenne,
sól
do podania: jogurt ze szczypiorkiem kolendrą i sokiem z cytryny albo tzatziki, limonka
Instructions
Kaszę quinoa ugotować i przestudzić.
Jarmuż umyć, pozbawić twardych łodyg i ugotować 10 minut na parze ( można też w wodzie), odstawić do przestygnięcia a następnie dobrze odcisnąć z wody i posiekać na drobne kawałki.
Łososia obrać ze skóry i pozbawić ości. Podzielić go na pół.
Połowę łososia zmiksować razem z jajkiem na gładką masę.
Resztę łososia posiekać w drobną kostkę.
W misce umieścić kaszę, łososia, posiekany szczypiorek, sok z cytryny i przyprawy.
Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać ( najlepiej ręką).
Odstawić na godzinę do lodówki.
Z masy formować zwarte, płaskie kotleciki i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
Podawać z sosem jogurtowym i limonką.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/04/kotleciki-z-lososiem-kasza-quinoa-i-jarmuzem/