Kruche ciastka owsiane z czekoladą
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kruche ciastka z płatków owsianych i mąki orkiszowej oblane czekoladą
Ingredients
  • 1 i ⅓ szklanki płatków owsianych (można część zamienić na inne płatki: np. orkiszowe)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej albo pszennej pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 130 g miękkiego masła
  • ¼ szklanki drobnego cukru trzcinowego
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
Instructions
  1. W misce mieszamy płatki z mąką, proszkiem, sodą, cynamonem i solą.
  2. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem.
  3. Do masła dodać suche składniki i wyrobić rękoma aż powstanie kula ciasta.
  4. Na blasze do pieczenia wyłożyć papier.
  5. Nabierać ręką po kawałku ciasta. Z ciasta utoczyć kulkę wielkości sporego orzecha włoskiego, spłaszczyć w rękach a potem ułożyć na blasze i spłaszczać dalej, formując płaskie okrągłe ciastko. Powinno wyjść ok 16 ciastek.
  6. Upiec w 180 stopniach przez 12-15 minut. Ostudzić.
  7. W garnku rozpuścić czekoladę z olejem.
  8. Smarować każde ciasto za pomocą noża z płaskiej strony czekoladą, odstawić do ostygnięcia.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/04/kruche-ciastka-owsiane-czekolada/