Muffinki z jagodami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Proste i szybkie muffinki z jagodami.
Author:
Serves: 14
Ingredients
  • KRUSZONKA
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • SUCHE:
  • 320 g mąki (zmieszałam białą z pełnoziarnistą pół na pół)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru (najlepiej brązowego)
  • MOKRE:
  • 130 ml jogurtu naturalnego
  • 130 ml śmietany
  • 70 ml oleju
  • 3 jajka
  • POZA TYM:
  • 250 g jagód
  • starta skórka z 1 cytryny
Instructions
  1. Wymieszać wszystkie składniki kruszonki w palcach aż powstaną grudki. Odstawić do lodówki.
  2. Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
  3. Wymieszać suche składniki w jednaj misce. W drugiej rozmieszć mokre.
  4. Składniki suche zmieszać z mokrymi, do ich połączenia ale bez nadmiernego wyrabiania. Na końcu dodać delikatnie jagody i skórkę z cytryny –wymieszać.
  5. Nakładać do foremek na muffinki, wyłożonych papierkami po 2 łyżki mieszanki, na wierzch posypać kruszonką.
  6. Piec 20 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/07/muffinki-jagodami/