Bananowa granola
 
Prep time
Cook time
Total time
 
bananowa granola z orzechami, wiórkami kokosowymi i orzechami.
Author:
Ingredients
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 5 łyżek miodu albo syropu klonowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • ½ szklanki nasion słonecznika
Instructions
  1. W garnku rozpuścić olej kokosowy, dodać miód ( inny słodzik ) i zmieszać. Zestawić z ognia, dodać rozgniecione banany, kakao i cynamon.
  2. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, lekko posiekane orzechy, wiórki kokosowe, nasiona słonecznika i sól, wymieszać.
  3. Do suchych składników wylać mieszankę z bananami i dobrze wszystko wymieszać.
  4. Wysypać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – piec przez ok 30- 40 minut. W czasie pieczenia co 4-5 minut trzeba mieszać granolę, żeby się równo podpiekła.
  6. Ostudzić i przełożyć do pojemnika.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/04/bananowa-granola/