Zdrowy krem orzechowy z daktylami, kakao i nasionami chia. Wegański deser bez wyrzutów sumienia.
Serves: 4
Ingredients
100 g orzechów laskowych
10 miękkich daktyli
1 i ½ szklanki mleka migdałowego
2 łyżki kakao
3 łyżki nasion chia
opcjonalnie łyżeczka miodu
opcjonalnie - wiórki startej czekolady do posypania na wierzchu
Instructions
Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku - w 180 stopniach, przez ok 5-10 minut aż lekko zbrązowieją i popękają.
Orzechy lekko przestudzić, przełożyć do ścierki i pocierać je kilka razy w ścierce o siebie, żeby pozbyć się skórek.
Orzechy, daktyle, mleko i kakao przełożyć do blendera i dokładnie zmiksować, tak żeby orzechy nie były wyczuwalne. W miarę potrzeby dosłodzić miodem.
Dodać nasiona chia, przemieszać łyżką i przełożyć do pojemniczków ( powinno wyjść ok 4 porcje). Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę a najlepiej na noc.
Przed podaniem można posypać wiórkami czekolady.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/05/krem-orzechowy-nasionami-chia/