Krem orzechowy z nasionami chia
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zdrowy krem orzechowy z daktylami, kakao i nasionami chia. Wegański deser bez wyrzutów sumienia.
Serves: 4
Ingredients
  • 100 g orzechów laskowych
  • 10 miękkich daktyli
  • 1 i ½ szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki nasion chia
  • opcjonalnie łyżeczka miodu
  • opcjonalnie - wiórki startej czekolady do posypania na wierzchu
Instructions
  1. Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku - w 180 stopniach, przez ok 5-10 minut aż lekko zbrązowieją i popękają.
  2. Orzechy lekko przestudzić, przełożyć do ścierki i pocierać je kilka razy w ścierce o siebie, żeby pozbyć się skórek.
  3. Orzechy, daktyle, mleko i kakao przełożyć do blendera i dokładnie zmiksować, tak żeby orzechy nie były wyczuwalne. W miarę potrzeby dosłodzić miodem.
  4. Dodać nasiona chia, przemieszać łyżką i przełożyć do pojemniczków ( powinno wyjść ok 4 porcje). Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę a najlepiej na noc.
  5. Przed podaniem można posypać wiórkami czekolady.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/05/krem-orzechowy-nasionami-chia/