Pierogi z botwinką i serami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Cudowne majowe danie - pierożki z farszem z botwinki ricottą i mascarpone, podane z parmezanem. Buraczki i trzy sery. Lekkie i delikatne.
Ingredients
  • CIASTO
  • 400 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • trochę mąki do podsypania
  • FARSZ:
  • po 1 łyżce masła i oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g serka ricotta albo capri
  • 150 g mascarpone
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • DO PODANIA:
  • masło
  • koperek
  • opcjonalnie: płatki parmezanu
Instructions
  1. Przygotować ciasto:
  2. Do mąki dodać sól, jajka i żółtka, wymieszać. Dodać wodę i oliwę i zagnieść gładkie ciasto (ok 10 minut). W miarę potrzeby podsypać trochę mąki. Odłożyć na pół godziny.
  3. Przygotować farsz:
  4. Czosnek posiekać.
  5. Botwinkę umyć i odsączyć z wody, łodyżki drobno posiekać w 1 cm kawałki, odłożyć. Liście posiekać oddzielnie i odłożyć.
  6. Na patelni rozrzać masło i oliwę. Lekko przesmażyć czosnek ( ok 1 minut) dodać łodyżki i smażyć ok 10 minut mieszając. Następnie dodać liście i dusić kolejne 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić do lekiego przestygnięcia.
  7. W misce wymieszać sery z jajkiem, solą i pieprzem. Dodać botwinkę i wymieszać.
  8. Ciasto podzielić na dwie części.
  9. Pierwszą część rozwałkować cienko, nadać kształt prostokąta. Radełkiem wycinać kwadraty ok 8x8 cm ( ja to robiłam przy linijce). Na każdy kwadrat nakładać po łyżeczce farszu i sklejać. Można lekko posmarować brzegi wodą. Następnie jeszcze po dociskać brzegi widelcem.
  10. Można też sklejać inne kształty – kwadraty lub klasyczne pierogowe kółka.
  11. To samo zrobić z 2 częścią ciasta.
  12. Gotować partiami w osolonej wodzie, po ok 6-7 minut. Wykładać na tacę.
  13. Przed podaniem łyżkę masła na patelni, lekko podsmażyć pierogi na końcu dodać posiekany koperek. Można posypać płatkami parmezanu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/05/pierogi-botwinka-serami/