Cudowne majowe danie - pierożki z farszem z botwinki ricottą i mascarpone, podane z parmezanem. Buraczki i trzy sery. Lekkie i delikatne.
Ingredients
CIASTO
400 g mąki
3 jajka
2 żółtka
6 łyżek wody
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki soli
trochę mąki do podsypania
FARSZ:
po 1 łyżce masła i oliwy
3 ząbki czosnku
2 pęczki botwinki
1 łyżka soku z cytryny
150 g serka ricotta albo capri
150 g mascarpone
50 g tartego parmezanu
1 jajko
sól, pieprz
DO PODANIA:
masło
koperek
opcjonalnie: płatki parmezanu
Instructions
Przygotować ciasto:
Do mąki dodać sól, jajka i żółtka, wymieszać. Dodać wodę i oliwę i zagnieść gładkie ciasto (ok 10 minut). W miarę potrzeby podsypać trochę mąki. Odłożyć na pół godziny.
Przygotować farsz:
Czosnek posiekać.
Botwinkę umyć i odsączyć z wody, łodyżki drobno posiekać w 1 cm kawałki, odłożyć. Liście posiekać oddzielnie i odłożyć.
Na patelni rozrzać masło i oliwę. Lekko przesmażyć czosnek ( ok 1 minut) dodać łodyżki i smażyć ok 10 minut mieszając. Następnie dodać liście i dusić kolejne 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić do lekiego przestygnięcia.
W misce wymieszać sery z jajkiem, solą i pieprzem. Dodać botwinkę i wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części.
Pierwszą część rozwałkować cienko, nadać kształt prostokąta. Radełkiem wycinać kwadraty ok 8x8 cm ( ja to robiłam przy linijce). Na każdy kwadrat nakładać po łyżeczce farszu i sklejać. Można lekko posmarować brzegi wodą. Następnie jeszcze po dociskać brzegi widelcem.
Można też sklejać inne kształty – kwadraty lub klasyczne pierogowe kółka.
To samo zrobić z 2 częścią ciasta.
Gotować partiami w osolonej wodzie, po ok 6-7 minut. Wykładać na tacę.
Przed podaniem łyżkę masła na patelni, lekko podsmażyć pierogi na końcu dodać posiekany koperek. Można posypać płatkami parmezanu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/05/pierogi-botwinka-serami/