Czekoladowe gofry z cukinią
Author: www.cookingforemily.pl
- 1 średnia cukinia – 1 szklanka po starciu
- 2 szklanki mąki ( u mnie orkiszowa)
- 4 czubate łyżki kakao
- ¼ szklanki cukru brązowego
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- ⅓ łyżeczki soli
- 3 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mleka
- 4 czubate łyżki oleju kokosowego
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- na wierzch: bita śmietana/albo miód i masło/ albo gałka lodów
- olej kokosowy do smarowania formy
- Podłączyć maszynkę do gofrów.
- Cukinię zetrzeć i lekko odcisnąć.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- Żółtka oddzielić od białek.
- Rozpuścić olej kokosowy.
- Dodać żółtka, mleko, jogurt i olej kokosowy do mąki i zmiksować wszystko.
- Białka ubić na pianę i delikatnie za pomocą łyżki wmieszać do masy.
- Do mieszanki dodać cukinię i startą czekoladę, wymieszać.
- Formę do gofrów wysmarować za pomocą pędzelka olejem kokosowym.
- Piec gofry przez ok 6-7 minut aż będą rumiane i chrupkie.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/05/czekoladowe-gofry-cukinia/
3.5.3208