Pieczarki nadziewane szpinakiem i fetą pod posypką z bułki, natki i czosnku. Jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa ( u nas z grilla).
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
15 pieczarek
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 cebula
350 g szpinaku ( umytego)
2 łyżki śmietany gęstej 18%
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
100 g sera feta
POSYPKA:
1 bułka kajzerka
pół pęczka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
oliwa do polania
Instructions
Pieczarki pozbawić nóżek i lekko wydążyć. Nóżki i wydrążone części drobno posiekać.
Cebulę pokroić w kosteczkę.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę, lekko podsmażyć i dodać pieczarki – smażyć ok 10 minut aż lekko się zarumienią.
Doprawić solą i pieprzem.
Do pieczarek dodać szpinak i dusić aż straci objętość, dodać sok z cytryny i śmietanę – wymieszać.
Całość raz jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku i dodać pokrojoną w drobne kawałki fetę.
Kajzerkę porwać w kawałki, włożyć do robota kuchennego i rozdrobnić.
Czosnek posiekać, natkę pietruszki pokroić – dodać do bułki, lekko posolić, dolać łyżeczkę oliwy i całość zmiksować na drobno.
Pieczarki ułożyć brzuszkami do góry na blasze do pieczenie wyłożonej papierem – polać je oliwą i przemieszać rękami, żeby pieczarki się obtoczyły w oliwie.
Nadziać każdą pieczarkę nadzieniem szpinakowym i posypać z wierzchu chlebową posypką.
Zapiekać w piekarniku, w 180 stopniach przez ok 20-25 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/05/zapiekane-pieczarki-nadziewane-szpinakiem-feta/