Zapiekane pieczarki nadziewane szpinakiem i fetą
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pieczarki nadziewane szpinakiem i fetą pod posypką z bułki, natki i czosnku. Jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa ( u nas z grilla).
Author:
Ingredients
  • 15 pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 350 g szpinaku ( umytego)
  • 2 łyżki śmietany gęstej 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g sera feta
  • POSYPKA:
  • 1 bułka kajzerka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa do polania
Instructions
  1. Pieczarki pozbawić nóżek i lekko wydążyć. Nóżki i wydrążone części drobno posiekać.
  2. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę, lekko podsmażyć i dodać pieczarki – smażyć ok 10 minut aż lekko się zarumienią.
  4. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Do pieczarek dodać szpinak i dusić aż straci objętość, dodać sok z cytryny i śmietanę – wymieszać.
  6. Całość raz jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku i dodać pokrojoną w drobne kawałki fetę.
  7. Kajzerkę porwać w kawałki, włożyć do robota kuchennego i rozdrobnić.
  8. Czosnek posiekać, natkę pietruszki pokroić – dodać do bułki, lekko posolić, dolać łyżeczkę oliwy i całość zmiksować na drobno.
  9. Pieczarki ułożyć brzuszkami do góry na blasze do pieczenie wyłożonej papierem – polać je oliwą i przemieszać rękami, żeby pieczarki się obtoczyły w oliwie.
  10. Nadziać każdą pieczarkę nadzieniem szpinakowym i posypać z wierzchu chlebową posypką.
  11. Zapiekać w piekarniku, w 180 stopniach przez ok 20-25 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/05/zapiekane-pieczarki-nadziewane-szpinakiem-feta/