Ciasto z rabarbarem na migdałowo-pomarańczowym kremie
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Ciasto z rabarbarem i truskawkami na migdałowo-pomarańczowym kremie.
Author:
Ingredients
  • CIASTO
  • 100 g mielonych migdałów ( najlepiej zmielić płatki migdałowe)
  • 200 g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 170 g masła
  • 1 jajko
  • opcjonalnie – 1 łyżka śmietany
  • KREM
  • 60 g zmielonych migdałów ( najlepiej płatki migdałowe)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki mąki
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • NA WIERZCH
  • 5 łodyg rabarbaru
  • kilka truskawek (dla koloru)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • do posmarowania ciasto – 1 żółtko
  • do posypania – garść płatków migdałowych
Instructions
  1. Przed przystąpieniem do robienia ciasta trzeba pamiętać, żeby wyjąć wcześniej masło do kremu z lodówki żeby zmiękło ( masło do ciasta musi być zimne).
  2. Ciasto: w misce wymieszać migdały, mąkę i cukier.
  3. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
  4. Dodać jajko i ugnieść ciasto. Jak nie będzie chciało się lepić (będzie za suche) dodać łyżkę śmietany.
  5. Odłożyć do lodówki na minimum godzinę.
  6. Krem: W mikserze umieścić wszystkie składniki kremu i zmiksować na gładką masę.
  7. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, dodać pokrojone na plasterki truskawki.
  8. Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na duży okrąg. Na jego środku ułożyć krem i rozprowadzić po cieście zostawiając ok 3 cm od każdego brzegu.
  9. Truskawki i rabarbar wymieszać z cukrem i wysypać na krem.
  10. Brzegi ciasta zwinąć do środka, uważając żeby otworzyły zwarte, nieprzeciekające boki.
  11. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. Całość posypać płatkami migdałowymi.
  12. Piec ok 50 minut w 180 stopniach.
  13. Przed podaniem ostudzić.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/06/ciasto-rabarbarem-i-kremem/