Śniadaniowe, gęste smoothie z orzechami, nasionami, gryką i płatkami owsianymi
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Moje ulubione śniadanie - gęste smoothie z orzechami, nasionami, płatkami owsianymi i kaszą gryczaną. Zmiksowane z bananem i podane z owocami.
Author:
Serves: 1
Ingredients
  • po ok 3 łyżki ( ja zwykle po prostu wrzucam małą garść) orzechów nerkowca, płatków owsianych, kaszy gryczanej niepalonej ( surowej) i nasion słonecznika i/lub dyni
  • 1 banan
  • ok ⅓ szklanki mleka ( u mnie najcześniej migdałowe)
  • coś do posłodzenia - miód, syrop ryżowy lub z agawy etc
  • do podania : spora garść owoców ( mrożonych a w sezonie świeżych) podgrzana tak, żeby owoce się rozpadły lekko i puściły sok
Instructions
  1. Nasiona, płatki, grykę i nerkowce zalać wieczorem wodą ( wody powinno być więcej tak ok 2 cm powyżej) i zostawić na noc.
  2. Jak używacie mrożonych owoców to najlepiej wyjąć je z zamrażarki też wieczorem.
  3. Rano przepłukać namoczone składniki i zmiksować z bananem, mlekiem i miodem - bardzo dokładnie na gładką masę. Przełożyć do miski.
  4. Owoce podgrzać w garnku aż puszczą sok i się lekko rozpadną, wylać na wierzch
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/06/sniadaniowe-geste-smoothie-orzechami-nasionami-gryka-platkami-owsianymi/