Migdałowe ciasto bananowe, bez mąki i tłuszczu
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Bananowe ciasto, bez tłuszczu, z migdałami zamiast mąki. Podawać z jogurtem.
Author:
Serves: 8
Ingredients
  • 250 g zmielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 110g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 banany
  • sok z ½cytryny
  • 2 łyżeczki extraktu z wanili
  • 100 g płatków migdałowych do posypania
  • jogurt naturalny do podania
Instructions
  1. Wysmarować tłuszczem (masło) formę do ciasta ( ja miałam taką jak na tartę).
  2. Ubić mikserem jajka kilka minut aż będą białe, dodać cukier, wanilię, proszek do pieczenia i migdały. Roznieść widelcem banany na miazgę, dodać do masy. Wyłożyć na formę i posypać płatkami migdałowymi.
  3. Piec ok. 40 min w 180 stopniach.
  4. Proponuję podawać polane jogurtem naturalnym.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/07/migdalowe-ciasto-bananowe-bez-maki-tluszczu/