Zdrowsza wersja pizzy - na spodzie z ciasta orkiszowego, z cukinią, szparagami i pesto.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 2
Ingredients
Ciasto:
1 opakowanie drożdży suchych
200 ml ciepłej wody
1 i ¾ szklanki mąki orkiszowej
½ łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
mąka do posypywania
Na wierzch:
2 kulki mozzarelli
2 średnie cukinie
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
½ łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki suszonej bazylii
sól
½ pęczka szparagów
kilka łyżek bazyliowego pesto
Instructions
Ciasto:
Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na chwilę.
W dużej misce wymieszać mąkę orkiszową z solą.
Do mąki dodać wodę z drożdżami i oliwę – wymieszać ręką a następnie wyrobić ciasto.
Ciasto należy wyrabiać minimum 5 minut. W razie potrzeby posypać ręce mąką ( jak się będzie zbyt kleiło).
Miskę podsypać mąką, włożyć ciasto i odstawić pod przykryciem ze ściereczki na minimum 40 minut ( do godziny).
Cukinię pokroić za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie długie paski. Okrajać ją z każdej strony ale zostawić środki z pestkami.
Czosnek posiekać drobno.
Cukinię zalać oliwą, dodać czosnek, sok z cytryny i bazylię, wymieszać i odstawić na ok 15 minut ( w czasie jak ciasto będzie rosło).
Mozzarellę porwać albo pokroić w kawałki.
Szparagi lekko obrać, podzielić każdy na pół (wzdłuż)
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie kulki –każdą rozwałkować cienko w kształcie koła. Ułożyć w foremkach do pizzy albo na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Na każdym spodzie rozprowadzić po ok 2- 3 łyżki pesto.
Cukinię lekko posolić, dodać do niej szparagi i obtoczyć je w sosie.
Cukinię i szparagi układać na spodach od pizzy, na wierzch wyłożyć mozzarellę.
Piec ok 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku ( 220-230 stopni).
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/06/zielona-pizza-orkiszowa/