Pomidorowa pasta z fasoli i migdałów
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kanapkowa, pomidorowa pasta z fasoli i mielonych migdałów.
Ingredients
  • ¾ szklanki ugotowanej, białej fasoli ( można też użyć fasoli z puszki)
  • ½ szklanki migdałów
  • ok 10 suszonych pomidorów
  • 2 śliwki wędzone
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sok z połowy cytryny
  • ok 6 łyżek oliwy (może być zalewa po pomidorach)
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: kilka łyżek wody jak pasta będzie za gęsta
Instructions
  1. Migdały uprażyć na suchej patelni (aż nabiorą rumieńców i zaczną intensywnie pachnieć).
  2. Lekko przestudzić i w melakserze zmiksować na drobno.
  3. Do melaksera dodać pozostałe składniki i całość bardzo dobrze zmiksować.
  4. Jak pasta będzie za gęsta (szczególnie jak używacie ugotowanej fasoli a nie z puszki) to można dodać kilka łyżek wody (można użyć tej po gotowaniu fasoli).
  5. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/06/pomidorowa-pasta-kanapkowa-fasoli-migdalow/