Kanapkowa, pomidorowa pasta z fasoli i mielonych migdałów.
Ingredients
¾ szklanki ugotowanej, białej fasoli ( można też użyć fasoli z puszki)
½ szklanki migdałów
ok 10 suszonych pomidorów
2 śliwki wędzone
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
sok z połowy cytryny
ok 6 łyżek oliwy (może być zalewa po pomidorach)
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie: kilka łyżek wody jak pasta będzie za gęsta
Instructions
Migdały uprażyć na suchej patelni (aż nabiorą rumieńców i zaczną intensywnie pachnieć).
Lekko przestudzić i w melakserze zmiksować na drobno.
Do melaksera dodać pozostałe składniki i całość bardzo dobrze zmiksować.
Jak pasta będzie za gęsta (szczególnie jak używacie ugotowanej fasoli a nie z puszki) to można dodać kilka łyżek wody (można użyć tej po gotowaniu fasoli).
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/06/pomidorowa-pasta-kanapkowa-fasoli-migdalow/