Trójwarstwowy, wegański sernik na bazie nerkowców o smaku kokosowo- jagodowym. Można go jeść na wpół zmrożony jak semifreddo.
Ingredients
SPÓD:
150 g orzechów włoskich
200 g miękkich daktyli ( jak będziecie mieć twarde to trzeba je wcześniej namoczyć na ok 10 minut we wrzątku)
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
ŚRODEK:
400 g nerkowców
3 łyżki syropu ryżowego ( lub z agawy)
2 łyżki oleju kokosowego
sok z 1 limonki
WIERZCH:
200 g jagód
5 łyżek oleju kokosowego
40 g nerkowców
50 g mąki kokosowej
2 łyżki syropu ryżowego (lub z agawy)
Instructions
Nerkowce ( ze środka i z wierzchniej warstwy) namoczyć w wodzie, każde osobno, zalewając taką ilością wody, żeby pokryła orzechy.
Odstawić na godzinę.
Orzechy włoskie zblendować na drobno. Dodać daktyle i olej kokosowy i zmiksować ponownie aż masa się sklei.
Formę do pieczenia ( ja użyłam okrągłej 22 cm formy) z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód formy wyłożyć masę i dokładnie, równo rozprowadzić po spodzie.
Nerkowce ze środkowej warstwy umieścić razem z wodą, w której się moczyły, w blenderze i zmiksować na gładko.
Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Wyłożyć na spód, równo rozprowadzić i wstawić do zamrażarki na godzinę.
Jagody, orzechy razem z wodą, syrop i olej kokosowy umieścić w blenderze i zmiksować na gładko, stopniowo dodawać mąkę aż masa ją wchłonie i zgęstnieje.
Wyłożyć wierzchnią warstwę i wstawić do zamrażarki na minimum godzinę.
Przed pokrojeniem wyjąć ciasto i chwilę poczekać aż zmięknie. Można jeść na wpół zmrożone.
Resztę ciasta można przechowywać w zamrażarce do późniejszego wykorzystania lub w lodówce do zjedzenia w przeciągu 2 dni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/07/weganski-sernik-kokosowo-jagodowy/