Wegański sernik kokosowo-jagodowy
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Trójwarstwowy, wegański sernik na bazie nerkowców o smaku kokosowo- jagodowym. Można go jeść na wpół zmrożony jak semifreddo.
Ingredients
  • SPÓD:
  • 150 g orzechów włoskich
  • 200 g miękkich daktyli ( jak będziecie mieć twarde to trzeba je wcześniej namoczyć na ok 10 minut we wrzątku)
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
  • ŚRODEK:
  • 400 g nerkowców
  • 3 łyżki syropu ryżowego ( lub z agawy)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sok z 1 limonki
  • WIERZCH:
  • 200 g jagód
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 40 g nerkowców
  • 50 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki syropu ryżowego (lub z agawy)
Instructions
  1. Nerkowce ( ze środka i z wierzchniej warstwy) namoczyć w wodzie, każde osobno, zalewając taką ilością wody, żeby pokryła orzechy.
  2. Odstawić na godzinę.
  3. Orzechy włoskie zblendować na drobno. Dodać daktyle i olej kokosowy i zmiksować ponownie aż masa się sklei.
  4. Formę do pieczenia ( ja użyłam okrągłej 22 cm formy) z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Na spód formy wyłożyć masę i dokładnie, równo rozprowadzić po spodzie.
  6. Nerkowce ze środkowej warstwy umieścić razem z wodą, w której się moczyły, w blenderze i zmiksować na gładko.
  7. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Wyłożyć na spód, równo rozprowadzić i wstawić do zamrażarki na godzinę.
  8. Jagody, orzechy razem z wodą, syrop i olej kokosowy umieścić w blenderze i zmiksować na gładko, stopniowo dodawać mąkę aż masa ją wchłonie i zgęstnieje.
  9. Wyłożyć wierzchnią warstwę i wstawić do zamrażarki na minimum godzinę.
  10. Przed pokrojeniem wyjąć ciasto i chwilę poczekać aż zmięknie. Można jeść na wpół zmrożone.
  11. Resztę ciasta można przechowywać w zamrażarce do późniejszego wykorzystania lub w lodówce do zjedzenia w przeciągu 2 dni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/07/weganski-sernik-kokosowo-jagodowy/