Ciasteczka na bazie zmielonych migdałów i wiórków kokosowych oraz mąki ryżowej. Z domowej roboty dżemem malinowym. Delikatne, rozpadające się w ustach, słodko-kwaskowe
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
2 szklanki płatków migdałowych
½ szklanki wiórków kokosowych (można użyć mąki kokosowej ale wtedy można pominąć mąke ryżową lub dać mniej)
⅓ szklanki cukru kokosowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju koksowego
2-3 łyżki mąki ryżowej
1 jajko
kilka łyżeczek dżemu malinowego
opcjonalnie: ½ białej czekolady
Instructions
Migdały zmiksować na drobno.
Wiórki zmiksować na drobno ( można użyć młynka do kawy).
Zmieszać wiórki, płatki, proszek do pieczenia, cukier kokosowy i 2 łyżki mąki ryżowej.
Olej kokosowy rozpuścić i lekko przestudzić, dodać do niego jajko i wymieszać.
Zmieszać mokre składniki z suchymi na jednolite, zwarte ciasto.
Ciasto powinno być tłuste ale olej nie powinien stać w misce - jak tak jest i ciasto jest zbyt tłuste to dodać więcej mąki ryżowej.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wyłożyć blachę do pieczenia papierem.
Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i palcem robić wgłębienie w środku, ułożyć na blasze.
W każde wgłębienie dodać po pół łyżeczki dżemu malinowego.
Piec ok 10-13 minut aż się ładnie zarumienią.
Dokładnie ostudzić po wyjęciu (ciepłe ciastka będą się rozpadały).
Opcjonalnie można polać rozpuszczoną białą czekoladą.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/07/ciastka-migdalowe-malinami/