Małe pierożki z kaszą jaglaną i twarogiem, w kruchym cieście z dodatkiem czarnuszki. Idealne na przekąskę czy do spakowania do szkoły.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
Ciasto:
2 szklanki mąki
150 g masła
jajko
20 g drożdży
pół szklanki kwaśnej śmietany
sól
Farsz:
1 szklanka kaszy jaglanej
200 g twarogu
2 łyżki masła
1 małe cebule
pół pęczka koperku i szczypiorku
sól
pieprz
żółtko
czarnuszka/sezam do posypania
Instructions
Kaszę wysypać do garnka, prażyć kilka minut mieszając, zalać 2 szklankami gorącej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Bez mieszania. Zestawić z ognia i rozpulchnić widelcem, zostawić do ostygnięcia.
W czasie jak kasza będzie się gotować przygotować ciasto: zimne masło posiekać z mąką. Dodać pokruszone drożdże, jajko i śmietanę. Dobrze wyrobić, żeby wszystkie składniki się połączyły a ciasto będzie jednolite. Odłożyć ciasto na minimum pół godziny do lodówki.
Dokończyć farsz. Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Dodać ją do kaszy i wymieszać wszystko razem z twarogiem i posiekanymi ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Zostawić farsz do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować i wycinać kółka. Na każde kółko położyć łyżkę farszu i ulepić pieroga.
Gotowe pierożki posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać czarnuszką lub sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się ładnie zarumienią (ok. 30 minut)
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/07/pierozki-kasza-jaglana-czarnuszka/