Pierożki z kaszą jaglaną i czarnuszką
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Małe pierożki z kaszą jaglaną i twarogiem, w kruchym cieście z dodatkiem czarnuszki. Idealne na przekąskę czy do spakowania do szkoły.
Author:
Ingredients
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • jajko
  • 20 g drożdży
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • sól
  • Farsz:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 200 g twarogu
  • 2 łyżki masła
  • 1 małe cebule
  • pół pęczka koperku i szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • żółtko
  • czarnuszka/sezam do posypania
Instructions
  1. Kaszę wysypać do garnka, prażyć kilka minut mieszając, zalać 2 szklankami gorącej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Bez mieszania. Zestawić z ognia i rozpulchnić widelcem, zostawić do ostygnięcia.
  2. W czasie jak kasza będzie się gotować przygotować ciasto: zimne masło posiekać z mąką. Dodać pokruszone drożdże, jajko i śmietanę. Dobrze wyrobić, żeby wszystkie składniki się połączyły a ciasto będzie jednolite. Odłożyć ciasto na minimum pół godziny do lodówki.
  3. Dokończyć farsz. Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Dodać ją do kaszy i wymieszać wszystko razem z twarogiem i posiekanymi ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Zostawić farsz do całkowitego ostygnięcia.
  4. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka. Na każde kółko położyć łyżkę farszu i ulepić pieroga.
  5. Gotowe pierożki posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać czarnuszką lub sezamem.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się ładnie zarumienią (ok. 30 minut)
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/07/pierozki-kasza-jaglana-czarnuszka/