Makaron z bobem i kremowym sosem z nerkowców
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Makaron z bobem i suszonymi pomidorami z wegańskim kremowym sosem z nerkowców i pasty misto.
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • SOS:
  • Pół szklanki nerkowców
  • Skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
  • PASTA:
  • 1 i ½ szklanki bobu
  • 8 suszonych pomidorów
  • 400 g makaronu
  • duża garść bazylii posiekanej
Instructions
  1. Nerkowce należy namoczyć na noc w wodzie.
  2. Przed przygotowaniem sosu odsączyć nerkowce i wszystkie składniki sosu umieścić w mikserze i dokładnie zmiksować na gładki, kremowy sos.
  3. Bób ugotować, przelać zimną wodą i obrać.
  4. Pomidory posiekać, bazylię porwać lub pokroić na drobne kawałki.
  5. Makaron ugotować al dente, odlać wodę i przełożyć z powrotem do garnka, dodać sos, bób i pomidory, całość lekko podgrzać, mieszając.
  6. Na koniec dorzucić bazylię i wymieszać. Podawać od razu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/08/makaron-bobem-kremowym-sosem-nerkowcow/