Makaron z bobem i kremowym sosem z nerkowców
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
- SOS:
- Pół szklanki nerkowców
- Skórka z połowy cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka pasty miso
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
- PASTA:
- 1 i ½ szklanki bobu
- 8 suszonych pomidorów
- 400 g makaronu
- duża garść bazylii posiekanej
- Nerkowce należy namoczyć na noc w wodzie.
- Przed przygotowaniem sosu odsączyć nerkowce i wszystkie składniki sosu umieścić w mikserze i dokładnie zmiksować na gładki, kremowy sos.
- Bób ugotować, przelać zimną wodą i obrać.
- Pomidory posiekać, bazylię porwać lub pokroić na drobne kawałki.
- Makaron ugotować al dente, odlać wodę i przełożyć z powrotem do garnka, dodać sos, bób i pomidory, całość lekko podgrzać, mieszając.
- Na koniec dorzucić bazylię i wymieszać. Podawać od razu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/08/makaron-bobem-kremowym-sosem-nerkowcow/
3.5.3208