Makaron z cukinii z kukurydzą w sosie z avocado i nasion słonecznika
- 2 jędrne, młode cukinie
- 1 świeża kukurydza
- duża garść pomidorków koktajlowych
- świeża bazylia do posypania
- Sos
- ⅓ szklanki nasion słonecznika
- duża garść bazylii
- 3 łyżki oliwy
- sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 miękkie avocado
- sól,pieprz do smaku
- 2-3 łyżki wody
- Cukinie umyć i za pomocą spiralizera do warzyw stemperować na kształt makaronu.
- Odłożyć na kilka warstwa ręcznika papierowego, żeby odsączyć wodę.
- Kukurydzę ugotować w solonej wodzie ( ok 10-15 minut).
- Przygotować sos: słonecznik, bazylię, oliwę, czosnek, sok z cytryny umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować.
- Dodać do sosu avocado, sól i pieprz i dalej miksować. W razie potrzeby (jak całość będzie za gęsta) dodać 2-3 łyżki wody.
- Kukurydzę oddzielić od kolby, zmieszać z odciśniętą w ręczniku cukinią i całość wymieszać z sosem.
- Posypać pomidorkami koktajlowymi, przeciętymi na pół.
- Podawać od razu - danie to słabo się przechowuje bo sos ciemnieje a cukinia czasem puszcza jeszcze wodę więc najlepiej zjeść zaraz po przygotowaniu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/08/makaron-z-cukinii-z-kukurydza-w-sosie-z-avocado-i-nasion-slonecznika/
3.5.3208