Makaron z cukinii z kukurydzą w sosie z avocado i nasion słonecznika
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Makaron z cukinii z pomidorkami i kukurydzą, w gęstym sosie na bazie avocado z pestkami słonecznika i bazylią
Serves: 3
Ingredients
  • 2 jędrne, młode cukinie
  • 1 świeża kukurydza
  • duża garść pomidorków koktajlowych
  • świeża bazylia do posypania
  • Sos
  • ⅓ szklanki nasion słonecznika
  • duża garść bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połówki cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 miękkie avocado
  • sól,pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki wody
Instructions
  1. Cukinie umyć i za pomocą spiralizera do warzyw stemperować na kształt makaronu.
  2. Odłożyć na kilka warstwa ręcznika papierowego, żeby odsączyć wodę.
  3. Kukurydzę ugotować w solonej wodzie ( ok 10-15 minut).
  4. Przygotować sos: słonecznik, bazylię, oliwę, czosnek, sok z cytryny umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować.
  5. Dodać do sosu avocado, sól i pieprz i dalej miksować. W razie potrzeby (jak całość będzie za gęsta) dodać 2-3 łyżki wody.
  6. Kukurydzę oddzielić od kolby, zmieszać z odciśniętą w ręczniku cukinią i całość wymieszać z sosem.
  7. Posypać pomidorkami koktajlowymi, przeciętymi na pół.
  8. Podawać od razu - danie to słabo się przechowuje bo sos ciemnieje a cukinia czasem puszcza jeszcze wodę więc najlepiej zjeść zaraz po przygotowaniu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/08/makaron-z-cukinii-z-kukurydza-w-sosie-z-avocado-i-nasion-slonecznika/