Pulpety z indyka z dodatkiem cukinii - delikatne i wilgotne, w gęstym, domowym pomidorowym sosie.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
PUPLETY
1 kg mięsa z indyka
1 cukinia
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
garść ziół: posiekana natka pietruszki, bazylia
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz
spora garść parmezanu
SOS (można użyć gotowego ale polecam zrobić domowy, szczególnie w sezonie)
1 kg pomidorów
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
opcjonalnie – 2 łyżki śmietany
ser żółty do posypania
Instructions
Jeżeli robicie własnoręcznie sos to od niego należy zacząć czyli pomidory umyć, przekroić na połowę i pozbawić twardych końcówek.
Ułożyć pomidory w naczyniu do zapiekania, czosnek obrać i umieścić między pomidorami.
Całość polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok 20 minut.
Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 10- 15 minut na sitku żeby odciekła z niej woda.
W tym czasie przygotować resztę składników: cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek posiekać, zioła też posiekać.
Cukinię mocno docisnąć na sitku, żeby odcisnąć resztki wody.
Umieścić wszystkie składniki w misce i dobrze wyrobić na jednolitą masę.
Z masy uformować pulpety, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skropić oliwą i upiec przez ok 15 minut aż się zarumienią ( można ugotować na parze albo usmażyć).
Pomidory wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i dokładnie zblendować.
Następnie przecedzić przez sitko, żeby pozbawić sos skórek i nasion, doprawić solą i pieprzem.
Można lekko zabielić śmietaną.
Pulpety umieścić w naczyniu do zapiekania, polać sosem tak, żeby je przykryć ( nadwyżkę sosu można wykorzystać do innych dań).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez ok 20 minut.
minut przed końcem posypać serem żółtym.
Podawać z makaronem, ryżem albo ziemniakami.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/08/pulpety-z-indyka-z-cukinia-w-pomidorowym-sosie/