Bardzo delikatne placuszki z kaszy jaglanej z dodatkiem startego jabłka
Ingredients
¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
5 suszonych daktyli
5 suszonych daktyli
1 i ⅔ szklanki mleka
1 i ⅔ szklanki mleka
1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa ale w wersji bg można zastąpić gryczaną lub ryżową)
1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa ale w wersji bg można zastąpić gryczaną lub ryżową)
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 jajka
2 jabłka
2 jabłka
opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu albo syropu ryżowego
opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu albo syropu ryżowego
olej kokosowy do smażenia
Instructions
Kaszę jaglaną przełożyć do garnka i podprażyć na sucho na ogniu, mieszając często, przez ok 3-4 minuty aż zacznie pachnieć lekko orzechowo.
Kaszę zalać wodą, przemieszać i odlać wodę.
Zalać świeżą wodą (2 szklanki), włożyć daktyle, przykryć przykrywką i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu, przez ok 20 minut.
Kaszę odstawić do przestygnięcia. Najlepiej ugotować ją dzień wcześniej.
Do kaszy wlać mleko i zblendować całość na gładką masę.
Dodać pozostałe składniki (oprócz jabłka) i dokładnie wszystko zmiksować.
Jabłko zetrzeć na tarce i wmieszać do ciasta.
Smażyć na oleku kokosowym z obu stron. Ciasto jest bardzo delikatne, więc lepiej smażyć małe placuszki i przewracać aż się dobrze podpieką z jednej strony. Jak ciasto będzie za rzadkie ( to może wynikać z wielkości jajek albo tego, że woda została w kaszy) dodać trochę mąki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/09/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jablkami/