Placki z kaszy jaglanej z jabłkami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Bardzo delikatne placuszki z kaszy jaglanej z dodatkiem startego jabłka
Ingredients
  • ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 5 suszonych daktyli
  • 5 suszonych daktyli
  • 1 i ⅔ szklanki mleka
  • 1 i ⅔ szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa ale w wersji bg można zastąpić gryczaną lub ryżową)
  • 1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa ale w wersji bg można zastąpić gryczaną lub ryżową)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • 2 jabłka
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu albo syropu ryżowego
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu albo syropu ryżowego
  • olej kokosowy do smażenia
Instructions
  1. Kaszę jaglaną przełożyć do garnka i podprażyć na sucho na ogniu, mieszając często, przez ok 3-4 minuty aż zacznie pachnieć lekko orzechowo.
  2. Kaszę zalać wodą, przemieszać i odlać wodę.
  3. Zalać świeżą wodą (2 szklanki), włożyć daktyle, przykryć przykrywką i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu, przez ok 20 minut.
  4. Kaszę odstawić do przestygnięcia. Najlepiej ugotować ją dzień wcześniej.
  5. Do kaszy wlać mleko i zblendować całość na gładką masę.
  6. Dodać pozostałe składniki (oprócz jabłka) i dokładnie wszystko zmiksować.
  7. Jabłko zetrzeć na tarce i wmieszać do ciasta.
  8. Smażyć na oleku kokosowym z obu stron. Ciasto jest bardzo delikatne, więc lepiej smażyć małe placuszki i przewracać aż się dobrze podpieką z jednej strony. Jak ciasto będzie za rzadkie ( to może wynikać z wielkości jajek albo tego, że woda została w kaszy) dodać trochę mąki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/09/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jablkami/