Tarta z cukinią i serową masą na cieście orzechowym z siemieniem lnianym
Author: www.cookingforemily
Serves: 8
Ingredients
Ciasto:
100 g zmielonych orzechów włoskich
250 g mąki orkiszowej
dwie łyżki siemienia lnianego
pół łyżeczko soli
150 g masła
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Nadzienie:
1 średnia, młoda cukinia
200 g serka rocotta albo inny typu włoskiego (np. capri)
130 g sera feta
5 łyżek jogurtu naturalnego
skóra z połowy cytryny
dwa jajka
pół pęczka szczypiorku
skóra z połowy cytryny
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mleka
opcjonalnie do podania jogurt
Instructions
Ciasto: w misce wymieszać orzechy, mąkę, siemię lniane i sól.
Dodać posiekane nożem masło i wyrobić w rękach na kruszonkę.
Dodać jajko i śmietanę i wyrobić ręką na gładkie na ciasto.
Ciasto przełożyć do torebki foliowej i włożyć do lodówki na godzinę.
Cukinię pokroić na cienkie plasterki, posolić i przełożyć na sitko na ok 15 minut ( co jakiś czas potrząsać sitkiem żeby woda odciekała).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W misce rozdrobnić widelcem ricottę i fetę.
W oddzielnej miseczce roztrzepać jajka, ¾ jajek przełożyć do serów, resztę zostawić w miseczce.
Do serów dodać jogurt, sól i pieprz i dokładnie wszystko wymieszać.
Dodać skórkę z cytryny i posiekany szczypiorek.
Na stole wyłożyć kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy, rozwałkować na nim ciasto na okrąg, tak, żeby trochę wychodziło za brzegi papieru ( na dole i na górze)
Na cieście rozłożyć masę serową i rozprowadzić w kształt okręgu zostawiając od brzegów ok 2-3 cm zapasu.
Na masie serowej wyłożyć plasterki cukinii.
Brzegi ciasta pozaginać do góry i wygładzić na cieście.
Pozostałe jajko wymieszać z łyżką mleka i za pomocą pędzelka posmarować masą brzegi ciasta.
Placek przenieść z papierem na blachę do pieczenia.
Piec ok 40 minut.
W czasie pieczenia na wierzchu cukinii może się zbierać woda i warto ją zebrać delikatnie przykładając do wierzchu ręczniki papierowe.
Można podawać z jogurtem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/09/orzechowa-tarta-z-cukinia-i-serami/