Orzechowa tarta z cukinią i serami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Tarta z cukinią i serową masą na cieście orzechowym z siemieniem lnianym
Author:
Serves: 8
Ingredients
  • Ciasto:
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 250 g mąki orkiszowej
  • dwie łyżki siemienia lnianego
  • pół łyżeczko soli
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • Nadzienie:
  • 1 średnia, młoda cukinia
  • 200 g serka rocotta albo inny typu włoskiego (np. capri)
  • 130 g sera feta
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • skóra z połowy cytryny
  • dwa jajka
  • pół pęczka szczypiorku
  • skóra z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka mleka
  • opcjonalnie do podania jogurt
Instructions
  1. Ciasto: w misce wymieszać orzechy, mąkę, siemię lniane i sól.
  2. Dodać posiekane nożem masło i wyrobić w rękach na kruszonkę.
  3. Dodać jajko i śmietanę i wyrobić ręką na gładkie na ciasto.
  4. Ciasto przełożyć do torebki foliowej i włożyć do lodówki na godzinę.
  5. Cukinię pokroić na cienkie plasterki, posolić i przełożyć na sitko na ok 15 minut ( co jakiś czas potrząsać sitkiem żeby woda odciekała).
  6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  7. W misce rozdrobnić widelcem ricottę i fetę.
  8. W oddzielnej miseczce roztrzepać jajka, ¾ jajek przełożyć do serów, resztę zostawić w miseczce.
  9. Do serów dodać jogurt, sól i pieprz i dokładnie wszystko wymieszać.
  10. Dodać skórkę z cytryny i posiekany szczypiorek.
  11. Na stole wyłożyć kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy, rozwałkować na nim ciasto na okrąg, tak, żeby trochę wychodziło za brzegi papieru ( na dole i na górze)
  12. Na cieście rozłożyć masę serową i rozprowadzić w kształt okręgu zostawiając od brzegów ok 2-3 cm zapasu.
  13. Na masie serowej wyłożyć plasterki cukinii.
  14. Brzegi ciasta pozaginać do góry i wygładzić na cieście.
  15. Pozostałe jajko wymieszać z łyżką mleka i za pomocą pędzelka posmarować masą brzegi ciasta.
  16. Placek przenieść z papierem na blachę do pieczenia.
  17. Piec ok 40 minut.
  18. W czasie pieczenia na wierzchu cukinii może się zbierać woda i warto ją zebrać delikatnie przykładając do wierzchu ręczniki papierowe.
  19. Można podawać z jogurtem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/09/orzechowa-tarta-z-cukinia-i-serami/