Wytrawne muffinki z gruszką i serem pleśniowym
- 2 większe gruszki
- 3 jajka
- 170 ml oleju słonecznikowego
- 5 łyżek mleka
- 230 g mąki ( u mnie orkiszowa typ 1050)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 orzechów włoskich
- 70 g sera z niebieską pleśnią
- Gruszki obrać.
- Jedną pokroić w drobną kostkę i odłożyć.
- Drugą z grubsza posiekać i umieścić w mikserze z jajkami, olejem i mlekiem - dokładnie zmiksować.
- W misce umieścić mąkę, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia.
- Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać ciasto.
- Orzechy posiekać, ser pokroić w drobną kosteczkę - wmieszać do ciasta.
- Ciasto przełożyć do foremek na muffinki.
- Piec 20 minut w 180 stopniach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/09/wytrawne-muffinki-gruszka/
3.5.3208