Placuszki ze słodkich ziemniaków i mąki ryżowej z gruszkami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Bezglutenowe placuszki z mąki ryżowej i słodkich ziemniaków z karmelizowaną gruszką.
Ingredients
  • 1 słodki ziemniak 350 g
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 gruszki
Instructions
  1. Ziemniaki obrać i pokroić na większe kawałki - ugotować do miękkości w wodzie (ok 15 minut), przecedzić i ostawić do ostygnięcia. Można to zrobić dnia poprzedniego żeby skrócić etap przygotowania rano.
  2. Ziemniaki zmiksować na pure - dodać do nich mleko, jajko, miód i rozpuszczony olej kokosowy - dobrze wymieszać.
  3. W misce mąkę ryżową wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem - dodać do mieszanki z ziemniakami i wymieszać na gładkie ciasto.
  4. Gruszki pokroić plasterki.
  5. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (u mnie olej kokosowy) wykładać po łyżce ciasta, na wierzch każdego placuszka położyć kawałek gruszki i lekko docisnąć.
  6. Placuszki przewracać na drugą stronę ( z gruszką) aż będą dobrze podsmażone i smażyć po drugiej stronie.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/09/placuszki-ze-slodkich-ziemniakow-i-maki-ryzowej/