Zdrowe domowe sezamki z nasionami słonecznika i dyni z dodatkiem żyrawiny
Ingredients
1 szklanka nasion słonecznika
⅔ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki żurawiny suszonej ( lub rodzynek)
¼ szklanki nasion dyni
¼ szklanki nasion sezamu
½ łyżeczki soli
2 łyżki oleju kokosowego
½ szklanki syropu ryżowego
Instructions
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Żurawinę/rodzynki lekko posiekać.
W misce zmieszać nasiona, żurawinę, wiórki i sól.
W garnku rozgrzać olej kokosowy, jak się rozpuści dodać syrop ryżowy i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Syrop z olejem wlać do suchych składników i szybko wymieszać.
Masę wyłożyć na blachę z papierem i wygładzić łyżką.
Uciąć drugi kawałek papieru, przyłożyć do rozsmarowanej masy i wygładzić albo za pomocą wałka, butelki albo rąk na gładki, równy placek o grubości ok 4-5 milimetrów.
Piec przez 10-15 minut aż się ładnie zarumieni.
Wystudzić całkowicie i połamać na kawałki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/10/sezamki-nasionami-zurawina/