Sezamki z nasionami i żurawiną
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zdrowe domowe sezamki z nasionami słonecznika i dyni z dodatkiem żyrawiny
Ingredients
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • ⅔ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki żurawiny suszonej ( lub rodzynek)
  • ¼ szklanki nasion dyni
  • ¼ szklanki nasion sezamu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ½ szklanki syropu ryżowego
Instructions
  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
  3. Żurawinę/rodzynki lekko posiekać.
  4. W misce zmieszać nasiona, żurawinę, wiórki i sól.
  5. W garnku rozgrzać olej kokosowy, jak się rozpuści dodać syrop ryżowy i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
  6. Syrop z olejem wlać do suchych składników i szybko wymieszać.
  7. Masę wyłożyć na blachę z papierem i wygładzić łyżką.
  8. Uciąć drugi kawałek papieru, przyłożyć do rozsmarowanej masy i wygładzić albo za pomocą wałka, butelki albo rąk na gładki, równy placek o grubości ok 4-5 milimetrów.
  9. Piec przez 10-15 minut aż się ładnie zarumieni.
  10. Wystudzić całkowicie i połamać na kawałki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/10/sezamki-nasionami-zurawina/