Zupa groszkowa, aktualnie ulubiona zupa Emilki
Author: www.cookingforemily.pl
- 1 duży por
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżce masła i oliwy
- 5 średnich ziemniaków
- 1 paczka mrożonego groszku
- 1 litr rosołku (warzywny albo drobiowy), może też być woda
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść świeżej bazylii
- Sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: garść warzyw jakie akurat macie w lodówce, ja czasem dodaję brokuły, szpinak albo kalafior
- do podania: ptysie
- Por umyć i pokroić w plasterki, czosnek posiekać.
- W garnku rozgrzać masło o oliwę, dodać pora i czosnek i podsmażyć.
- W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, dodać do garnka i chwilę podsmażyć, mieszając.
- Zalać rosołkiem (wodą) i gotować przez 10 minut.
- Dodać groszek i opcjonalnie inne warzywa (szpinak, brokułu etc), dolać wody tak, żeby przykrywała groszek i gotować do miękkości ( ok 15 minut).
- Zupę przełożyć do kielichowego bandera, dodać śmietanę, sok z cytryny, bazylię, sól i pieprz i całość zmiksować na gładko.
- Można też zmiksować blenderem ręcznym ale wtedy zupa raczej nie będzie jedwabiście gładka.
- W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub sokiem z cytryny
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/11/zupa-groszkowa-aktualnie-ulubiona-zupa-emilki/
3.5.3208