Zupa groszkowa, aktualnie ulubiona zupa Emilki
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Aktualnie ulubiona zupa Emilki - z mrożonym groszkiem, ziemniakami i porem.
Author:
Ingredients
  • 1 duży por
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżce masła i oliwy
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 paczka mrożonego groszku
  • 1 litr rosołku (warzywny albo drobiowy), może też być woda
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść świeżej bazylii
  • Sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: garść warzyw jakie akurat macie w lodówce, ja czasem dodaję brokuły, szpinak albo kalafior
  • do podania: ptysie
Instructions
  1. Por umyć i pokroić w plasterki, czosnek posiekać.
  2. W garnku rozgrzać masło o oliwę, dodać pora i czosnek i podsmażyć.
  3. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, dodać do garnka i chwilę podsmażyć, mieszając.
  4. Zalać rosołkiem (wodą) i gotować przez 10 minut.
  5. Dodać groszek i opcjonalnie inne warzywa (szpinak, brokułu etc), dolać wody tak, żeby przykrywała groszek i gotować do miękkości ( ok 15 minut).
  6. Zupę przełożyć do kielichowego bandera, dodać śmietanę, sok z cytryny, bazylię, sól i pieprz i całość zmiksować na gładko.
  7. Można też zmiksować blenderem ręcznym ale wtedy zupa raczej nie będzie jedwabiście gładka.
  8. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub sokiem z cytryny
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/11/zupa-groszkowa-aktualnie-ulubiona-zupa-emilki/