Małe tarteletki z cukinią i łososiem podane z jogurtowym sosem. Z podanych składników można upiec jedną dużą tartę.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
CIASTO
250 g mąki pół na pół: pszenna razowa i żytnia razowa
150 g zimnego masła
jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
łyżeczka suszonego czosnku
po ¼ łyżeczki soli i pieprzu
NADZIENIE
1 większa cukinia
1 cebula
2 jajka
½ szklanki śmietany
½ szklanki jogurtu
sól, pieprz
½ szklanka startego żółtego sera
100 g łososia
SOS:
150 ml gęstego kremowego jogurtu
sól, pieprz
pół ząbka czosnku
starta skóra z połowy cytryny
szczypiorek do posypania
Instructions
Przygotować ciasto: z mąki wymieszanej z solą, pieprzem i czosnkiem oraz z masła wyrobić w rękach kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę, zagnieść ciasto i odłożyć na ½ godziny do lodówki. Cukinie pokroić na pół-krążki. Cebule posiekać i podsmażyć na oliwie na patelni aż się zeszkli. Dodać cukinię i podsmażyć razem ok 10 minut.
Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać jajko, posolić i popieprzyć, wszystko dobrze wymieszać.
Dużą okrągłą formę na tartę albo 10 małych foremek na tarteletki wysmarować masłem i wylepić ciastem ( ciasto uprzednio rozwałkować ale nie jest ono takie zwarte jak z pszenną mąką więc prawdopodobnie trochę się będzie rwało i trzeba będzie je lepić). Ciasto lekko ponakłuwać widelcem, wyłożyć folią spożywczą i zapiec pod obciążeniem ( np. fasola) przez 15 minut tarteletki, 20 minut duża tarta, w temperaturze 190 stopni.
Na podpieczony spód układać farsz z cukinii, na to kawałek łososia, zalać kilkoma łyżkami zalewy jogurtowo-śmietanowej i posypać serem żółtym.
Piec ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie przygotować sos mieszając wszystkie składniki (oprócz szczypiorku) odstawić do lodówki.
Tarteletki można podawać na ciepło ale też na zimno z łyżką sosu na wierzchu, posypane szczypiorkiem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/08/razowe-tarteletki-cukinia-lososiem/