Owsianka i quinoa zapiekana z gruszką i czekoladą
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki suchej kaszy quinoa
- 2 łyżki nasion chia
- 2 szklanki mleka ( u mnie owsiane)
- 1 szklanka wody
- ½ tabliczki czekolady gorzkiej
- 1 duża gruszka
- 2 łyżki syropu ryżowego (albo klonowego albo miodu)
- garść płatków migdałowych do posypania
- olej kokosowy do wysmarowania formy
- Płatki, kaszę quinoa i nasiona chia umieścić w misce, wymieszać i zalać szklanką wody i szklanką mleka – odstawić na noc.
- Rano do mieszanki dodać dodatkową szklankę mleka, syrop ryżowy i posiekaną czekoladę i wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
- Formę do zapiekania wysmarować olejem kokosowym.
- Przełożyć mieszankę.
- Gruszkę obrać, przekroić na pół, wyciągnąć z każdej połówki gniazda nasienne, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu zapiekanki.
- Drobne kawałki oleju kokosowego ułożyć na gruszce.
- Posypać płatkami migdałowymi
- Wstawić do piekarnika i zapiekać 25 minut.
- Zajadać ciepłe, ja polałam każdą porcję jogurtem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/11/owsianka-i-quinoa-zapiekana-z-gruszka-i-czekolada/
3.5.3208