Lekko słodkawa, delikatna zupa dyniowa z gruszką przyprawiona rozmarynem. Podana z chrupiącymi cebulowym krążkami.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
Zupa:
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok 1 i ½ kg dyni
ok 2 l bulionu (warzywny albo drobiowy)
2 gałązki rozmarynu
3 duże, miękkie gruszki
1 łyżeczka miodu
100 ml śmietanki słodkiej
1 łyżka soku z cytryny
sól,pieprz do smaku
CEBULKA
2 cebule
3 łyżki mąki
olej do smażenia.
Instructions
Cebule i czosnek posiekać.
Dynię obrać, wydrążyć i pokroić na kawałki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy -podsmażyć cebulę aż zmięknie (ok 5 minut), dodać czosnek i chwilę podsmażyć.
Dodać dynię, rosołek i rozmaryn - gotować aż dynia zmięknie (ok 20 minut).
Gruszkę obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, dodać gruszkę i gałązkę rozmarynu i podsmażyć ok 5 minut aż gruszka się lekko skarmelizuje. Dodać miód i wymieszać, żeby oblepił gruszki.
Z zupy wyjąć rozmaryn, dodać gruszki, bez rozmarynu i całość zmiksować.
Dodać śmietankę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w krążki, i palcami rozdzielić, żeby każdy krążek był oddzielnie.
Przełożyć krążki do miski, dodać mąką i obtoczyć krążki.
Na głębszej patelni albo na dnie garnka wlać olej na ok 1 cm i dobrze rozgrzać.
Partiami smażyć cebulkę, wyjmować na papierowy ręcznik.
Zupę podawać z cebulką.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/11/zupa-dyniowa-z-gruszka-i-cebulowymi-krazkami/