Zupa dyniowa z gruszką i cebulowymi krążkami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Lekko słodkawa, delikatna zupa dyniowa z gruszką przyprawiona rozmarynem. Podana z chrupiącymi cebulowym krążkami.
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • Zupa:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 1 i ½ kg dyni
  • ok 2 l bulionu (warzywny albo drobiowy)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 duże, miękkie gruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 ml śmietanki słodkiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól,pieprz do smaku
  • CEBULKA
  • 2 cebule
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia.
Instructions
  1. Cebule i czosnek posiekać.
  2. Dynię obrać, wydrążyć i pokroić na kawałki.
  3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy -podsmażyć cebulę aż zmięknie (ok 5 minut), dodać czosnek i chwilę podsmażyć.
  4. Dodać dynię, rosołek i rozmaryn - gotować aż dynia zmięknie (ok 20 minut).
  5. Gruszkę obrać i pokroić w kostkę.
  6. Na patelni rozgrzać masło, dodać gruszkę i gałązkę rozmarynu i podsmażyć ok 5 minut aż gruszka się lekko skarmelizuje. Dodać miód i wymieszać, żeby oblepił gruszki.
  7. Z zupy wyjąć rozmaryn, dodać gruszki, bez rozmarynu i całość zmiksować.
  8. Dodać śmietankę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  9. Cebulę pokroić w krążki, i palcami rozdzielić, żeby każdy krążek był oddzielnie.
  10. Przełożyć krążki do miski, dodać mąką i obtoczyć krążki.
  11. Na głębszej patelni albo na dnie garnka wlać olej na ok 1 cm i dobrze rozgrzać.
  12. Partiami smażyć cebulkę, wyjmować na papierowy ręcznik.
  13. Zupę podawać z cebulką.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/11/zupa-dyniowa-z-gruszka-i-cebulowymi-krazkami/