Masło migdałowe i kilka pomysłów na domowe smakołyki idealne na prezent
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Domowe masło migdałowe.
Author:
Ingredients
  • 500 g migdałów (można więcej)
  • dobry robot kuchenny
  • można dodać trochę soli
  • albo trochę miodu
Instructions
  1. Migdały podprażyć na patelni, żeby się lekko podpiekły z każdej strony.
  2. Można też podpiec w piekarniku tylko trzeba uważać, żeby się nie spaliły - chociaż ja raz robiłam masło z takich lekko przypalonych i też masło było pyszne, chociaż miało barwę czekolady.
  3. Migdały całkowicie przestudzić.
  4. Umieścić je w dobrym i wytrzymałym robocie kuchennym i następnie miksować przez ok 10-15 minut.
  5. W międzyczasie trzeba kilka razy za pomocą łopatki zgarniać migdały ze ścianki miksera.
  6. W pewnym momencie migdały zbiją się w kulę ale tym nie należy się przejmować bo zaraz potem stanie się płynne.
  7. Masło zaraz po przygotowaniu będzie ciepłe - należy je przestudzić przed włożeniem do słoików
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/12/maslo-migdalowe-i-kilka-pomyslow-na-domowe-smakolyki-idealne-na-prezent/