Delikatna zupa ryżowa na drobiowym rosole z kawałkami kurczaka - idealna dla dzieci a po doprawieniu i z dodatkami (chilli i kolendra) świetna też dla dorosłych
Serves: 6
Ingredients
2 nogi z kurczaka i 2-3 skrzydełka
kawałek imbiru ok 3 cm
3 gwiazdki anyżu
2 goździki
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
200 g ryżu jaśminowego
2 łyżki sosu rybnego
sok z 1 limonki
do podania: kolendra, szczypiorek i chilli
Instructions
Kurczaka umyć zalać wodą i zagotować. Gotować ok 5-10 minut aż postawną szumowiny. Wodę wylać, garnek umyć, kurczaka przepłukać i zalać świeżą wodą (ok 2,5 litra).
Dodać anyż, goździki, marchewki, seler i cały imbir ( nie trzeba go nawet obierać) i na wolnym ogniu gotować ok 2 godzin.
Wyjąć mięso, warzywa i przyprawy.
Z mięsa zdjąć skórę ( najlepiej oddać psu:) , mięso oddzielić od kości zachować. Ja teź zachowałam jedną marchewkę i pokroiłam ją potem w kosteczkę do porcji Emilki.
Ryż dwukrotnie przepłukać i dodać do rosołu.
Ugotować ryż w rosole do miękkości, dodać sos rybny i sok z limonki.
Na koniec dodać poszarpane w kawałki mięso i poczekać aż się zagrzeje w zupie.
Zupę w razie potrzeby doprawić dodatkowym sosem rybnym i sokiem z limonki.
Podawać zupę z kolendrą, szczypiorkiem i chilli ( w wersji dla dorosłych).
Dla dzieci oczywiście bez chilli, i jak lubią – z zieleniną lub bez.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/01/zupa-ryzowa-kurczakiem/