Zupa ryżowa z kurczakiem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Delikatna zupa ryżowa na drobiowym rosole z kawałkami kurczaka - idealna dla dzieci a po doprawieniu i z dodatkami (chilli i kolendra) świetna też dla dorosłych
Serves: 6
Ingredients
  • 2 nogi z kurczaka i 2-3 skrzydełka
  • kawałek imbiru ok 3 cm
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 2 goździki
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z 1 limonki
  • do podania: kolendra, szczypiorek i chilli
Instructions
  1. Kurczaka umyć zalać wodą i zagotować. Gotować ok 5-10 minut aż postawną szumowiny. Wodę wylać, garnek umyć, kurczaka przepłukać i zalać świeżą wodą (ok 2,5 litra).
  2. Dodać anyż, goździki, marchewki, seler i cały imbir ( nie trzeba go nawet obierać) i na wolnym ogniu gotować ok 2 godzin.
  3. Wyjąć mięso, warzywa i przyprawy.
  4. Z mięsa zdjąć skórę ( najlepiej oddać psu:) , mięso oddzielić od kości zachować. Ja teź zachowałam jedną marchewkę i pokroiłam ją potem w kosteczkę do porcji Emilki.
  5. Ryż dwukrotnie przepłukać i dodać do rosołu.
  6. Ugotować ryż w rosole do miękkości, dodać sos rybny i sok z limonki.
  7. Na koniec dodać poszarpane w kawałki mięso i poczekać aż się zagrzeje w zupie.
  8. Zupę w razie potrzeby doprawić dodatkowym sosem rybnym i sokiem z limonki.
  9. Podawać zupę z kolendrą, szczypiorkiem i chilli ( w wersji dla dorosłych).
  10. Dla dzieci oczywiście bez chilli, i jak lubią – z zieleniną lub bez.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/01/zupa-ryzowa-kurczakiem/