Pesto z suszonych pomidorów i migdałów
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Proste pesto z suszonych pomidorów i migdałów, z dodatkiem anchois. Idealne do wykorzystania pulpy po robieniu domowego masła migdałowego.
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • ok 12 połówek suszonych pomidorów
  • 2 czubate łyżki pulpy po robieniu domowego masła migdałowego, albo ⅓ szklanki migdałów.
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 fileciki anchois
  • duża garść liści bazylii
  • ½ łyżeczki soli
  • sok z połowy cytryny
  • garść startego parmezanu
  • 125 ml oliwy ( można częściowo użyć z pomidorów)
  • 500 g makaronu
  • parmezan starty do posypania
Instructions
  1. Gdy używacie całych migdałów to trzeba je umieścić w blenderze na początku i rozdrobnić, potem dodać resztę składników i zmiksować.
  2. Jak używacie pulpy to wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować dobrze.
  3. Po ugotowaniu makaronu zostawić kilka łyżek wody z gotowania.
  4. Gorący makaron wymieszać z kilkoma łyżkami wody i pesto.
  5. Podawać posypane parmezanem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/01/pesto-z-suszonych-pomidorow-i-migdalow/