Gazpacho z dodatkiem arbuza lub melona, pieczonej papryki i ogórka.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
1 kg g pomidorów
dwie papryki
ok 350 g wypestkowanego miąższu z arbuza lub ½ melona
1 ogórek
1 kajzerka
garść liści bazylii
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 ząbek czosnku
100ml oliwy
sól i pieprz (ok 1 łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu)
1 łyżeczka ostrego sosu (np. tabasco) opcjonalnie
orzeszki piniowe do podania
oliwa do polanie
Instructions
Paprykę umyć, pozbawić nasion (odkroić czubek papryki i wydłubać środki razem z białymi błonkami). Ułożyć na blasze na folii alumieniowej i piec przez ok 15 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją grillowania. Co jakiś czas przewracać tak, żeby skórka z każdej strony papryki zczerniała i popękała. Po upieczeniu włożyć do torebki foliowej.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórek i pozbawić gniazd nasiennych. Kawałki pomidorów odłożyć a skórki i wnętrza pomidorów przełożyć do garnka, zalać ¾ szklanki wody i gotować przez 15 minut. Następnie przecedzić przez sitko dokładnie odciskając cały miąższ. Pozostałe na sitku skórki i pestki wyrzucić a odcedzony sok z pomidorów z przetartym miąższem wlać do dużego garnka. Dodać wcześniej odłożone kawałki pomidorów.
Bagietkę porwać na kawałki wrzucić do sosu.
Arbuza wypestkować i pokroić na kawałki.
Ogórek obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki.
Paprykę obrać ze skórki.
Wszystkie warzywa razem z bazylią przełożyć do garnka z sosem.
Dodać pokrojony ząbek czosnku, cukier, ocet balsamiczny i oliwę. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką zupę. Doprawić solą i pieprzem i jak kto lubi – ostrym sosem.
Schłodzić conajmniej 2 godziny w lodówce a najlepiej podawać dnia następnego.
Przed podaniem polać oliwą i posypać uprażonymi orzeszkami
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/08/gazpacho-dodatkiem-arbuza-pieczonej-papryki/