Czekoladowe ciasto z daktylami i herbatą earl grey
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Ciężki (lekko zakalcowate) ciasto czekoladowe słodzone daktylami z aromatem herbaty earl grey
Ingredients
  • 1 torebka herbaty earl grey
  • 200 g daktyli
  • 200 g mąki (użyłam orkiszowej typ 750)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 180 miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
Instructions
  1. Na początku trzeba pamiętać o wyjęciu masła z lodówki, żeby zmiękło.
  2. Zaparzyć herbatę w 15 0 ml gorącej wody przez ok 5 minut.
  3. Z herbaty wyjąć torebkę, zalać daktyle i odstawić na ok 30 minut.
  4. Zmiksować daktyle z herbatą na gładka masę.
  5. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, Formę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem albo nasmarować masłem.
  6. W misce wymieszać mąkę, proszek i kakao. Następnie dodać zmiksowane daktyle, masło i jajka i dokładnie wszystko zmiksować.
  7. Przełożyć do formy do pieczenia i piec 50-60 minut.
  8. Ostudzić ciasto.
  9. Czekoladę rozpuścić ( ja to robię w metalowej misce ustawionej na garnku z gorącą wodą) i posmarować wierzch ciasta.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/02/czekoladowe-ciasto-slodzone-daktylami/